Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Horeca aan banden, nog 1 nauw contact en telewerk verplicht?

Horeca aan banden, nog 1 nauw contact en telewerk verplicht?

Nieuws
16/10/2020

Vermoedelijk wordt de coronabarometer goedgekeurd. Die barometer moet de bevolking een beter zicht geven op de ernst van de coronapandemie in ons land en aan de maatregelen die daaraan gekoppeld zijn.De barometer werd door de vorige premier Sophie Wilmès aangekondigd. 

Nauwe contacten beperkt, horeca aan banden en telewerk verplicht?

Bij een hoog risiconiveau zou het aantal nauwe contacten - nu drie mensen buiten het gezin - mogelijk verder beperkt worden of zouden bepaalde activiteiten en sectoren - zoals de horeca- aan banden worden gelegd. Op dit moment gelden nog andere regels voor restaurants dan voor horeca. Ook kan telewerk dan - waar mogelijk - bijvoorbeeld opnieuw worden opgelegd. Experten hebben de barometer uitgewerkt, maar nu moet hij nog politiek worden afgeklopt. 

Of ons land nu meteen in het hoogste risiconiveau komt nu de cijfers blijven stijgen, is nog niet duidelijk. In elk geval zullen er nieuwe maatregelen worden genomen om de groei in de cijfers af te remmen en de situatie in de ziekenhuizen onder controle te houden. Dat heeft premier Alexander De Croo donderdag met zoveel woorden in de Kamer gezegd. Vrijdagavond - na afloop van de vergadering van het overlegcomité in het Egmontpaleis - zal moeten blijken wat die maatregelen precies zijn. Premier De Croo zei dat ze in elk geval "duidelijk, eenvoudig" en "te handhaven" moeten zijn om het draagvlak bij de bevolking hoog te houden.

Scholen en bedrijven open

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) zei dat de regering de scholen wil openhouden en ervoor wil zorgen dat de bedrijven kunnen blijven draaien. Maar een zeer grote bekommernis is ook te garanderen dat dringende zorg niet moet worden uitgesteld. De maatregelen mogen ook niet leiden tot meer eenzaamheid en isolement, zei Vandenbroucke nog.

Auteurs: 
Belga