Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Hoge Raad voor justitie haalt verjaarde strafzaak van onder het stof

Hoge Raad voor justitie haalt verjaarde strafzaak van onder het stof

Nieuws
03/07/2017

Volgens gerechtelijke bronnen gaat het om het gerechtelijk onderzoek naar fraude bij bouwpromotor Algemene Bouwcentrale (ABC). Dat onderzoek werd geleid door de toenmalige Veurnse onderzoeksrechter Yves Vanmaele. Algemene Bouwcentrale bood in de jaren '90 luxeappartementen aan voor spotprijzen. Heel wat klanten betaalden een voorschot, terwijl de vakantieverblijven in werkelijkheid niet bestonden. Het bedrijf ging in 1998 failliet, maar het gerechtelijk onderzoek naar mogelijk gesjoemel sleepte jarenlang aan. Uiteindelijk stelde de Gentse Kamer van Inbeschuldigingstelling in april 2013 vast dat de strafzaak verjaard was. Onder andere door deze zaak kreeg Yves Vanmaele in de media de weinig benijdenswaardige bijnaam "traagste onderzoeksrechter van het land".

Bij de Nederlandstalige Advies- en Onderzoekscommissie is door gedupeerden een klacht ingediend over die verjaarde strafzaak. De Hoge Raad voor Justitie zal daarom onderzoeken hoe het zover is kunnen komen. De KI stelde in haar arrest immers onomwonden vast dat er "onverantwoorde vertragingen zijn geweest in de afwerking van het onderzoek." Het duurde tot in 2006 vooraleer de hoofdverdachte in Spanje kon gesitueerd worden. Daarna zo

u de onderzoeksrechter in 2007 al aangegeven hebben dat de zaak op enkele details na rond was. Toch werd het dossier pas in 2012 aan het parket meegedeeld. De Hoge Raad voor Justitie wil nagaan of het systeem kan verbeterd worden om zoiets in de toekomst te vermijden.

Auteurs: 
Belga