Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Hoe tevreden bent u met uw gemeente?

Hoe tevreden bent u met uw gemeente?

Nieuws
16/06/2021

De West-Vlamingen die het meest tevreden zijn over hun gemeente of stad zijn de inwoners van Zuienkerke, Lendelede, Knokke-Heist,  Lichtervelde, Brugge en Oostkamp. Het minst tevreden over hun gemeente zijn de inwoners van Oostrozebeke en Harelbeke.

De gemeentebesturen die het meeste vertrouwen genieten zijn die van Knokke-Heist, Mesen, Koekelare, Oostkamp en Ledegem. Het minste vertrouwen gaat naar de gemeentebesturen van Meulebeke en Jabbeke.  Als de monitor peilt naar hoe gelukkig de mensen zijn, dan zijn vooral de inwoners van Lendelede, Jabbeke, Damme, Diksmuide en Zuienkerke het meest gelukkig. En die van Oostende en Gistel het minst.

Op basis van alle cijfers zou je kunnen zeggen dat het het best leven is in Lendelede in het zuiden van de provincie en in Zuienkerke in het noorden van de provincie, al liggen alle cijfers dicht bij elkaar. 

Pijnpunten: zwerfvuil en verkeer

Uit de monitor blijkt ook dat zwerfvuil en verkeer bovenaan de ergernislijst van de Vlaming blijft staan. De staat van de voet- en fietspaden blijft een pijnpunt. Volgens minder dan de helft van de inwoners verkeren die in goede staat.

Opmerkelijk is ook dat amper vier op de tien inwoners oordeelt dat naar school fietsen veilig is voor de kinderen, al evolueert dat cijfer licht positief. Verder blijkt dat acht op de tien inwoners tevreden zijn over het contact in hun buurt. Zeven op de tien voelt zich ook thuis in zijn buurt en vertrouwt de buren. Verder staan vier op de vijf inwoners neutraal tot positief tegenover mensen van verschillende herkomst. Maar dat betekent ook dat één op de vijf inwoners daarover een negatieve houding heeft. In de 13 centrumsteden is er meer openheid voor diversiteit.

Bekijk hier zelf de resultaten van de stadsmonitor, ook van uw gemeente!