Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Herfstvakantie verlengd tot en met 11 november

Herfstvakantie verlengd tot en met 11 november

Nieuws
26/10/2020

Vast staat dat in steeds meer scholen leerkrachten uitvallen of klassen in quarantaine moeten. 

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) hield de boot voor een verlengde herfstvakantie lange tijd af, maar gaat nu toch overstag. Hij doet dat "op basis van een nieuw advies dat de virologen vandaag hebben overgemaakt". "Een verlengde herfstvakantie in het onderwijs biedt virologische voordelen én geeft een welverdiende adempauze aan de schoolteams die fantastisch werk hebben geleverd in de voorbije twee maanden", aldus Weyts.

"We nemen deze beslissing niet met plezier", zegt Weyts, "want er zijn door corona al véél lestijden verloren gegaan." Maar volgens de experts kan ook een beperkte verlenging van de herfstvakantie "een positief verschil maken voor de hele samenleving".  "Als we met een inspanning van twee dagen ervoor kunnen zorgen dat de scholen daarna weer open kunnen tot de kerstvakantie, dan moeten we die kans grijpen", zegt de N-VA-minister.

Weyts wil zich ook verontschuldigen bij de ouders die nu op zoek moeten naar een oplossing voor maandag 9 en dinsdag 10 november. "Ik verontschuldig mij bij alle ouders, maar we moeten dit doen zodat de scholen op termijn open kunnen blijven".

Verlenging maar geen vervroeging

In federale kringen is te horen dat er in de vooravond een overleg is geweest tussen premier Alexander De Croo en de ministers-presidenten van de gemeenschappen over de situatie in het onderwijs. De premier heeft daar, op basis van de ziekenhuiscapaciteit, ook aangedrongen op een "zo snel mogelijke" start van de herfstvakantie, "liefst deze week al". Op die manier zou men in het onderwijs een periode van zeker twee weken zonder fysiek contact kunnen realiseren. "Elke dag die deze week wordt gewonnen is goud waard. Wetenschappers noemen dit een 'circuit breaker' om verdere verspreiding virus te stoppen", klinkt het.

Vlaanderen kiest dus nu voor een verlenging van de herfstvakantie, maar niet voor een vervroeging. "Ik vraag onze leraren om waar mogelijk nog 1 week door te zetten. Dan volgt er een welverdiende en verlengde adempauze", aldus Weyts.

Onderwijs reageert tevreden

Katholiek Onderwijs Vlaanderen reageert tevreden op het plan van minister Weyts en noemt het een terechte beslissing. "De school is een relatief veilige omgeving, maar we zien ook dat het geen eiland in de samenleving is", klinkt het bij topman Lieven Boeve. "Wij merken dat de schoolorganisatie steeds meer onder druk komt te staan, door toenemende afwezigheden van leerlingen en leerkrachten, die ziek zijn of in quarantaine moeten."

Hetzelfde verhaal klinkt bij het Gemeenschapsonderwijs. "We krijgen heel wat signalen dat het voor de scholen moeilijk te organiseren is", vertelt topvrouw Raymonda Verdyck. "We hopen dat de genomen maatregelen snel effect zullen hebben. Het verlengen van de herfstvakantie biedt scholen een paar dagen soelaas." Door de verlenging van de herfstvakantie zouden scholen zich kunnen "resetten", want het zal de verspreiding van het virus vertragen.

"Twaalf dagen is ongeveer twee keer de incubatietijd, dat is hopelijk voldoende om de druk wat te verlichten", gaat Lieven Boeve verder. "Wij hopen alleszins na afloop opnieuw te kunnen rekenen op voldoende personeel. Maar alles is natuurlijk ook afhankelijk van hoe het virus zich de komende weken verder verspreidt in de samenleving."

Auteurs: 
Belga