Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Herdenking van drie doodgeschoten rijkswachters

Herdenking van drie doodgeschoten rijkswachters

Nieuws
02/02/2018

Tijdens de herdenkingsdienst wordt ook een gedenksteen aan het monument van de gesneuvelden onthuld. Over wat er die in volle oorlog precies gebeurde bestaan verschillende versies.

(lees verder onder de foto)

Van dichtbij neergeschoten

Die bewuste avond werd in de omgeving van Moorslede een groepje fietsers opgemerkt die zonder licht reden. De rijkswachters haalden de fietsers in en wilden hen controleren. Toen de identiteitskaarten werden gevraagd, werden drie van de vier rijkswachters van nabij neergeschoten. De vierde rijkswachter, Omer Paridaen, kon de schoten ontwijken en belandde in de gracht.

De daders vluchtten richting Passendale waar ze door de Duitse politiediensten werden aangehouden. Kort daarna werden ze in het Nederlandse strafkamp Vught opgehangen. Na de bevrijding werd het onderzoek heropend door het Parket van Ieper.

“De Gewapende Partizanen”

De daders behoorden tot de verzetsgroep ‘De Gewapende Partizanen”. Voor hen was het niet duidelijk of ze voor “witte” of “zwarte” rijkswachters stonden. Omer Paridaen was de enige rijkswachter die de schietpartij overleefde en kijkt terug op het spijtig gebeuren: “Wij hadden geen opdracht gekregen om sabotagedaden van het verzet te onderdrukken, bij ons zaten immers ook veel verzetslui”.