Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Her en der schade door stormweer

Her en der schade door stormweer

Nieuws
18/01/2018

Update 13 uur

Het ergste lijkt ondertussen voorbij.

Update 12.30 uur

In Aalbeke is een boom op een woning gewaaid. Lees hier meer. Bij Politiezone Vlas kwam in totaal een tiental meldingen binnen van schade. De politie en brandweer gingen telkens ter plaatse, er raakte niemand gewond.

Update 12 uur

De kusttram kan opnieuw rijden tussen Blankenberge en Wenduine. Dat meldt Inge Debruyne van De Lijn West-Vlaanderen. Door een probleem met een gebouw in Blankenberge kon de veiligheid donderdagochtend een tijdje niet gegarandeerd worden.

Op het traject tussen de haltes Blankenberge Duinse Polders en Wenduine Harendijke zette De Lijn daarom in beide richtingen pendelbussen in. Daardoor bleven de vertragingen voor de reizigers beperkt.

Door zandophoping op de sporen rijdt de kusttram op enkel spoor tussen Middelkerke en Oostende. Op die plaats is er wel vaker hinder door opwaaiend zand. Daarom is De Lijn al sinds 3 uur 's ochtends in de weer om op dat kritieke punt zand te ruimen. "Daardoor kunnen we toch op enkel spoor blijven rijden. Dat is belangrijk, want pendelbussen zorgen toch voor meer hinder voor de reizigers", aldus Inge Debruyne.

Update 11.30 uur

Het dak van de Kringloopwinkel in Blankenberge is ook weggewaaid. Lees hier meer.

Ondertussen meldt Binnenlandse Zaken dat het noodnummer 1722 overbelast is. Je kan bij niet-dringende zaken beter rechtstreeks contact opnemen met de plaatselijke brandweer. Voor dringende oproepen kan je terecht op het noodnummer 112.

Update 10.30 uur

Sportpark De Schorre in Oostende blijft om veiligheidsredenen dicht. Alle geplande trainingen worden afgelast.

‘Deze weeromstandigheden met felle rukwinden laten het niet toe om op een veilige manier het Sportpark toegankelijk te houden en de verschillende sportclubs te laten trainen. De veiligheid van alle medewerkers, spelers, supporters en bezoekers van het Sportpark primeert.’, aldus burgemeester Johan Vande Lanotte. 

In Blankenberge is de De Smet de Naeyerlaan ter hoogte van de Grote Markt afgesloten voor alle verkeer. Ook het tramverkeer ligt er dus stil.

Update 10 uur

Wie wil uitwaaien, moet op het strand zijn. Al blijft het natuurlijk uitkijken. Bekijk hieronder enkele beelden van in Oostende. 

Update 9.45 uur

Doorheen de provincie zijn verschillende bomen omgewaaid, onder meer aan de Katelijnebrug in Brugge. Bekijk hier de beelden.

Update 8.30 uur

In Oostrozebeke is in de stationsstraat een boom omgewaaid, het verkeer kan er beurtelings door op één rijstrook. En tussen Torhout en Zedelgem is het treinverkeer onderbroken, nadat een wegwaaiende trampoline de bovenleiding raakte.

Update 8 uur

Voorlopig is er nog geen grote schade gemeld. Vanaf 11 uur zou het ergste voorbij moeten zijn.

Update 7 uur

Een winterstorm raast deze voormiddag over onze provincie. Het blijft wellicht droog maar hevige rukwinden kunnen het verkeer hinderen. Zeker aan de kust is het opletten. Een rukwind van 108 km/u is gemeten in Zeebrugge aan de haven. In Oostende werd alvast een rukwind gemeten van 102 km/u aan het Oosterstaketsel. In Middelkerke haalde de wind een snelheid van 101 km/u en in Koksijde van 97 km/u. In het binnenland is dat tussen 70 en 90 km/u.

Algemeen

Het noodnummer kan je bellen als je de brandweer nodig hebt bij wateroverlast en stormschade. Na het noodweer zal het nummer automatisch gedeactiveerd worden. 

Het provinciebestuur van West-Vlaanderen vraagt om geen provinciale domeinen te betreden. Parkeer je wagen ook niet onder een boom.

Het KMI gebruikt code oranje bij wind van uitzonderlijk hoge snelheid waardoor bomen kunnen omwaaien en woningen schade oplopen. Verschillende instanties en gemeenten namen reeds voorzorgsmaatregelen.