Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Hendrik Bogaert wil cordon sanitaire doorbreken

Hendrik Bogaert wil cordon sanitaire doorbreken

Nieuws
05/06/2020

Dat zegt Bogaert vrijdag in de Krant van West-Vlaanderen. Hij wijst erop dat vandaag een op de drie kiezers op Vlaams Belang of PVDA zou stemmen. "Als je die mensen blijft negeren, dan dreigt een groot gevaar. Dan kan de samenleving zelfs uiteenvallen", aldus Bogaert.

De christendemocraat zegt niet voor coalitievorming met één van beide partijen te pleiten, maar vindt dat het wel moet kunnen. Het is volgens Bogaert niet alleen aan de traditionele partijen om het cordon te doorbreken. "Dat moeten ook Vlaams Belang en PVDA zélf doen. Die partijen zullen respect moeten tonen voor de waardigheid van élke mens. In beleid én in woorden."

Bogaert gelooft dat coalitievorming het beste middel is tegen extremisme. "Als een partij toetreedt tot een coalitie, dan moet die wel nuances leggen, milder worden en rekening houden met anderen", luidt het. Hij vindt niet dat zijn partij vorige zomer met Vlaams Belang had moeten praten over Vlaamse regeringsvorming. De coronacrisis heeft Bogaert naar eigen zeggen doen nadenken en concluderen dat er voortaan met elke partij moet worden gesproken.

CD&V-voorzitter Joachim Coens laat via Twitter weten dat een coalitie met Vlaams Belang uitgesloten is.

Auteurs: 
Belga