Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Heel geslaagde soja-oogst in Mesen

Heel geslaagde soja-oogst in Mesen

Nieuws
14/09/2018

De teelt heeft als een van de weinige de afgelopen extreme droogte goed doorstaan.

Landbouwer Kristof Veramme uit Mesen experimenteert al 4 jaar met soja. "Ik ontdekte de teelt in het Afrikaanse land Kameroen en ging samen met onderzoeksinstellingen Inagro en ILVO, leverancier AVEVE en voedingsbedrijf Alpro op zoek naar de meest geschikte variëteit in de Westhoek. Dit jaar zaaide ik op grote schaal, namelijk 4,5 hectare, en spoorde ook landbouwers aan in Diksmuide en Menen om de teelt uit te proberen."

De soja werd geoogst met een pikdorser. "Daarvoor werd een speciaal maaibord gemonteerd om zoveel mogelijk bonen te oogsten. Ik verwacht een topopbrengst, want soja gedijt goed in warme en droge omstandigheden. Deze teelt moet trouwens niet bemest worden. Soja haalt stikstof uit de lucht en zet deze vast in de grond. Na de oogst hoeft soja niet gedroogd te worden. Doordat ik al zo vroeg kan oogsten, kan ik nog een andere teelt inzaaien in het najaar. Door deze voordelen vind ik soja een betere teelt dan maïs. Er is trouwens veel vraag voor menselijke consumptie. Soja wordt onder meer verwerkt in plantaardige olie, sojamelk, boter en koeken.Voorwaarde is wel dat de oogst een eiwitgehalte heeft van 42%. Dat is de grote uitdaging. Door de goede weersomstandigheden van de afgelopen maanden denk ik dat ik die norm wel zal halen."

Bij een lager eiwitgehalte wordt soja, weliswaar aan een lagere prijs, louter verwerkt in veevoeder. Soja wordt momenteel vooral in Zuid-Amerika geteeld. "Het zoeken naar een geschikte variëteit in onze streek en onkruidbestrijding is te vergelijken met het onderzoek naar de introductie van maïs een 40-tal jaar geleden", zegt Bram Vervisch, teeltexpert bij Inagro. "Soja is voor boeren een interessante extra teelt die past in de huidige teeltrotatie, die opgelegd is door Europa."

Auteurs: 
Thijs Pattyn