Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Havenbestuur: '39 Chinezen niet in Zeebrugge in container gekropen'

Havenbestuur: '39 Chinezen niet in Zeebrugge in container gekropen'

Nieuws
24/10/2019

Wel staat vast dat de container met de Chinese vluchtelingen via Zeebrugge naar Essex reisde. Verder onderzoek moet nu uitwijzen welke route de vrachtwagen volgde en waar de slachtoffers zijn ingestapt. Mogelijk kwamen de 31 mannen en 8 vrouwen al om het leven voor ze in Zeebrugge aankwamen. De 39 Chinezen zouden meer dan twaalf uur in de koelwagen hebben gezeten vooraleer ze werden aangetroffen.

'Extra maatregelen om dit te voorkomen'

Heel wat vragen over de dood van de transmigranten ook in de Kamer vanmiddag. CD&V-parlementslid Franky Demon uit Brugge vroeg de minister om extra maatregelen om dit te voorkomen. De Crem speelde de zwarte piet toe naar zijn voorganger Jambon en voormalig staatssecretaris Franken van N-VA die te weinig deden. Groen-parlementslid Devriendt maakte bovendien het voorstel van die partij om inklimming strafbaar te maken met de grond gelijk. Ook de gouverneur had het in de provincieraad over het drama.

  Imagoschade

  Naast het menselijk leed, vrezen de bedrijven in de haven van Zeebrugge voor internationale imagoschade nu blijkt dat de container met overleden vluchtelingen via Zeebrugge werd verscheept. Nochtans investeren de ondernemingen nu al veel in de veiligheid en zijn extra inspanningen niet haalbaar voor de firma’s. Ze roepen de overheid op om nog meer in te zetten op ontrading en gerichte controles. Intussen is  het afwachten wat de economische impact zal zijn van het trieste nieuws.

   Trucker niet op de hoogte

   De bestuurder van de vrachtwagen waarin woensdag in Essex de 39 lijken zijn gevonden, zou "heel waarschijnlijk" geen weet hebben gehad van plannen voor mensensmokkel. Dit heeft de Daily Telegraph donderdag op gezag van "bronnen" gemeld. Nog volgens Britse media zijn de ouders van de man naar Engeland gevlogen om hun zoon te ondersteunen. Buren van de ouders zijn "verrast", meldde de Belfast Telegraph. De familie heeft aanzien en de 25-jarige bezocht om de paar weken zijn ouders.

   Bekijk ook:

   Auteurs: 
   Belga