Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Gryson sluit: klap voor tabaksector in de regio

Gryson sluit: klap voor tabaksector in de regio

Nieuws
07/10/2014

Gryson nam tot 40 procent van de tabaksproductie af in de streek rond Wervik. De telers zullen andere oplossingen moeten vinden. De sluiting is een donderslag bij heldere hemel voor het bedrijf dat eind de jaren tachtig groot werd. Al betekent het niet dat de tabaksverwerkende nijverheid in West-Vlaanderen hiermee een genadeslag krijgt.

Kentering vanaf eeuwwisseling

Wervik en tabak zijn altijd met elkaar vergroeid geweest. Eind de jaren tachtig, begin de jaren negentig gaan enkele kleinere tabaksverwerkende bedrijven samen onder de naam Gryson. Het klimaat is goed. Tabaksreclame is nog toegelaten, de sigaret nog niet verketterd. Gryson groeit en wordt een sterke naam.

Maar vanaf de eeuwwisseling keert het klimaat. Reclame-inkomsten vallen weg, er wordt minder gerookt ook en de Europese regels verstrengen. Toch blijft Gryson consolideren. De site in Houthulst wordt samengebracht op de locatie van het vroegere Arvik. In 2009 is er nog een grote viering voor het 25-jarig bestaan.

In 2012 laat Guido Vandermarliere het bedrijf over aan Japan Tobacco International, voor 475 miljoen euro. Sindsdien kwamen er zelfs 60 werknemers bij. De capaciteit verdubbelt, de productie stijgt met 20 procent.

Geen genadeslag voor sector

De sluiting nu heeft gevolgen ook voor de 55 tabakstelers uit de streek. Zij produceren jaarlijks tot 130 ton tabak. 40 procent daarvan, ongeveer 50 ton, werd afgenomen door Japan Tobacco International. De telers zullen een andere afzetmarkt moeten vinden.

De sluiting is een zware klap, maar niet de genadeslag voor de sector. Andere, kleinere tabaksverwerkende bedrijven zoals Stubbe in Zonnebeke, Santelé en Notebaert uit Ieper hebben recent geïnvesteerd en er vond een generatiewissel plaats. Of dat een oplossing is voor de 150 mensen die bij Gryson werkten, is maar de vraag.