Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Grotere uitbraak van corona in wzc Brugge

Grotere uitbraak van corona in wzc Brugge

Nieuws
06/04/2020

Dat bevestigt Joris Moonens van het Agentschap Zorg & Gezondheid. Onder meer in het woonzorgcentrum Westervier in Brugge is de toestand sinds enkele dagen ernstig. Zeven patiënten zijn daar op korte tijd overleden en acht verplegers zijn uitgevallen wegens ziekte.

Bovendien zijn ook 45 bewoners besmet.

Westervier in Sint-Kruis-Brugge, is één van de negen woonzorgcentra van Curando, is al in lockdown sinds 12 maart. Toen was er een vrouw ziek. Die is genezen, maar het coronavirus kon ondertussen wel andere slachtoffers maken. In Westervier verblijven 113 mensen, onder wie heel wat met dementie, en dat maakt de situatie nog moeilijker.

Dirk Lips (directeur Curando): "Je kunt aan die mensen heel moeilijk uitleggen wat er aan de hand is. Mensen hebben ook dwaalgedrag. Je kan die niet zomaar op de kamer isoleren, omdat ze dan angstig worden, en echt buitenwillen. Dat zorgt ervoor dat het veel moeilijker is om alles hier onder controle te houden. Mensen dwalen rond door de gangen, en nemen alles vast, ook elkaar, en de collega’s. Ze zoeken affectie en voelen zich onzeker."

Ondertussen zijn ook al een aantal personeelsleden ziek uitgevallen. "We hebben nu acht collega’s die ziek zijn We hebben vanuit andere plaatsen van de VZW mensen naar hier gebracht voor de permanentie, en het aantal personeelsleden stabiel te kunnen houden. Eigenlijk blijven ze heel gemotiveerd om voor hun bewoners te zorgen."

Auteurs: 
Belga
Redactie