Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Graffiti en vuilnis ontsieren nieuwe strekdam in Oostende

Graffiti en vuilnis ontsieren nieuwe strekdam in Oostende

Nieuws
05/08/2014

Toeristen laten vuilnis achter, vandalen spuiten graffiti, fietsers en gocartrijders negeren het verbod en vissers klagen over de 'gevaarlijke rotsblokken'. De nieuwe Westelijke strekdam werd begin deze zomer officieel ingewandeld. De aanleg van de strekdam kaderde in de uitbreiding van de haventoegang en de bescherming van het Oostendse centrum. De dam moet golven tot 4,80meter hoogte kunnen weerstaan. Om deze reden zijn de zijkanten van de dam opgebouwd uit grote betonblokken en/of zeer grote stortstenen. Tegelijkertijd maakten de Vlaamse overheid en de stad Oostende de strekdam toegankelijk voor het publiek als wandeldijk.

Sindsdien wandelen er dagelijks duizenden mensen op de dam om te genieten van het zicht op zee en op Oostende. De nieuwe strekdam is een trekpleister geworden, maar dat succes heeft ook zijn mindere gevolgen. Graffiteurs worden verleid om hun handtekening te plaatsen op de blanke stenen en mensen dumpen er hun vuil achteloos over de balustrade.  

Na zomer

De afdeling Maritieme Toegang van de Vlaamse overheid is op de hoogte van de klachten. "Er staan vuilnisemmers op het strand naast de dammen. Het probleem is dat vuilnisemmers op de dam zelf plots opstekende stormen dienen te weerstaan. Het probleem van het zwerfvuil zal zeker geëvalueerd worden na de zomer'', zegt celhoofd Jan Goemaere. Burgemeester Jean Vandecasteele (sp.a) betreurt het dat sommigen weinig respect tonen voor 'een prachtige realisatie': "Na de zomer wordt de strekdam verder afgewerkt en kunnen de vastgestelde problemen worden verholpen". Intussen zijn aan de toegang van de strekdam zes vuilnisbakken geplaatst.

Hengelaars

De afdeling Maritieme Toegang ontving ook klachten van hengelaars omdat vissen enkel toegestaan is aan de binnenkant van de dam en dat gevaarlijk is door de rotsblokken. ,,Om veiligheidsredenen is het absoluut verboden om te vissen aan de buitenkant van de dammen. Vissen aan de binnenkant van op het niveau van de betonweg kan en mag, maar hier zullen we moeten evalueren hoe dit veiliger kan blijven gebeuren. Eventueel zullen we hier enkele ‘visplatformen’ plaatsen van zeer grote vlakke stortsteen'', aldus nog Jan Goemaere. 

(Foto : Dominique Jauquet)