Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Grafdelvers riskeren tot een jaar cel voor diefstal

Grafdelvers riskeren tot een jaar cel voor diefstal

Nieuws
04/12/2018

De bal ging aan het rollen toen Kevin D. (30) uit Loppem in de cel belandde naar aanleiding van rellen na de voetbalwedstrijd Club Brugge-Antwerp van eind oktober 2017. Tijdens dat onderzoek troffen de speurders dubieuze beelden aan op de smartphone van de hooligan van Club Brugge. D. maakte blijkbaar geregeld foto's van de skeletten die hij tijdens zijn job moest opgraven. Op een schedel kerfde de beklaagde zelfs een hakenkruis.

Bovendien werden meermaals gouden ringen en tanden van de overledenen meegegraaid. Minstens drie keer werd de buit doorverkocht aan een goudsmid in Sint-Andries. "Als eksters plunderden ze respectloos alles wat blinkt", aldus procureur Fauve Nowé. Voor Kevin D. werd een jaar effectieve celstraf gevraagd. S.N. (33) uit Pittem en K.R. (36) uit Brugge riskeren acht maanden cel voor hun kleinere aandeel in de feiten. Bruggeling M.V. (43) hangt zes maanden gevangenisstraf boven het hoofd. Stad Brugge vroeg een voorlopige schadevergoeding van 5.500 euro.

Alle beklaagden vroegen de vrijspraak voor grafschennis. Volgens de advocaat van D. was het immers net hun taak om de graven open te maken, nadat de concessie niet verlengd was door de nabestaanden. Ook van diefstal kan volgens de verdediging geen sprake zijn. "Die spullen kunnen niet aan een eigenaar gekoppeld worden, het is zoals wanneer je ze op straat zou vinden", aldus meester Reginald Van Belleghem, advocaat van S.N.

De rechter doet uitspraak op 8 januari.

Lees ook

Auteurs: 
Belga