Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Gistelnaar krijgt drie jaar voorwaardelijk voor brandstichting

Gistelnaar krijgt drie jaar voorwaardelijk voor brandstichting

Nieuws
16/04/2018

Voor een reeks andere brandstichtingen in dezelfde wijk werd hij vrijgesproken. Het openbaar ministerie had vier jaar effectieve celstraf geëist. De man stond terecht voor 14 feiten van brandstichting of poging tot brandstichting tussen eind 2013 en eind mei 2015. Vooral in het voorjaar van 2015 regende het in die buurt kleine brandstichtingen van hagen en brievenbussen. Op 31 mei 2015 werd bij zijn buurvrouw brandende sisalwol in de brievenbus gestopt. Een andere buur verklaarde aan de politie dat hij enkele minuten daarvoor de oudste zoon van de familie had zien passeren.

Tussen de woning van het slachtoffer en het huis van de familie werden heel wat lucifers teruggevonden. In de garage vonden de speurders sisal, een tropische vezel die onder andere gebruikt wordt in dartsborden. Verder onderzoek wees uit dat de Gistelnaar op internet regelmatig zocht naar artikels over de pyromaan van Gistel. Begin maart 2015 bovendien stond hij zelf nog in de krant als slachtoffer van brandstichting.

Geen bewijzen

De verdediging pleitte dat het onderzoek absoluut geen harde bewijzen opleverde. Zo werden bijvoorbeeld de haagbranden op een compleet andere manier aangestoken. "Het is ook nogal logisch dat mijn cliënt informatie zocht in de pers, hij was zelf een slachtoffer", aldus meester Mieke Byttebier. De sisalwol werd volgens de verdediging door de familie gebruikt om vogelnesten te maken. De rechtbank oordeelde uiteindelijk dat de man enkel schuldig is aan de brandstichting bij zijn buurvrouw. Voor de andere feiten werd hij op basis van twijfel vrijgesproken. De beklaagde zat 2,5 maand in voorhechtenis

Auteurs: 
Belga