Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Giftige blauwalgen in put van Nieuwkapelle

Giftige blauwalgen in put van Nieuwkapelle

Nieuws
12/07/2018

Omwille van de gezondheidsrisico’s is het verboden daar in het water te gaan. Blauwalgen drijven aan het wateroppervlak en vormen een blauwgroene, soms roodbruine olieachtige laag op het water. Ze komen vaker voor door de klimaatopwarming en wellicht heeft de geringe regenval van de laatste maanden ongetwijfeld meegespeeld bij deze algenbloei.

Ook vissen wordt tijdelijk afgeraden, net als de hond laten spelen in het water. Als de groene laag dikker wordt en de algen dichter op elkaar drijven, sterven ze af en vormen ze een stinkende brij. Op dat ogenblik kunnen er massaal gifstoffen vrijkomen, die vooral gevaarlijk zijn voor dieren die in of nabij het oppervlaktewater leven maar ook mensen kunnen worden aangetast.

Mogelijke symptomen

Symptomen bij de mens zijn: een geïrriteerde rode huid, jeuk, hoofdpijn, maagkrampen, misselijkheid, braken, diarree, koorts, een pijnlijke of rode keel, oorpijn, oogirritaties, loopneus of gezwollen lippen. De klachten beginnen binnen de twaalf uur na de blootstelling en houden ongeveer vijf dagen aan. Nadien verdwijnen ze meestal vanzelf. Bij twijfel kan best de huisarts worden geconsulteerd. Vergiftigingen door blauwalgen komen alleen tot stand door inname van water via de mond. Het gif irriteert de huid wel, maar dringt er niet in door. Vooral kleine kinderen zijn kwetsbaar omdat zij sneller water binnenkrijgen. Dit geldt trouwens ook voor honden, omdat die altijd met open snuit zwemmen.

Auteurs: