Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Gevangenis sluit 'Afdeling verhoogde veiligheid'

Gevangenis sluit 'Afdeling verhoogde veiligheid'

Nieuws
16/10/2019

De drie gedetineerden die er nog verblijven, zullen worden ondergebracht in andere gevangenissen.

In de afdeling individuele bijzondere veiligheidsregimes (AIBV) zitten gedetineerden voor wie de veiligheidsmaatregelen in de reguliere gevangenissen niet meer voldoende waren, legt Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het Directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen, uit. Het gaat dan om gedetineerden die bijvoorbeeld fysiek agressief zijn of vluchtgevaarlijk.

De sluiting komt er omdat "het concept, zoals oorspronkelijk uitgedacht, steeds moeilijker in overeenstemming is te brengen met de evoluties op gebied van gedetineerdenpopulatie en het wettelijk kader waarbinnen de opdrachten dienen uitgevoerd te worden", klinkt het. "We stelden ons de vraag of het nodig is om gedetineerden op die manier zo af te zonderen in een apart regime", duidt Van De Vijver.

Verscherpte veiligheidsregimes

De drie gedetineerden die nog in de afdeling zitten, zullen de komende weken dus worden overgebracht naar andere gevangenissen. "Het is altijd de bedoeling geweest dat ze op termijn terug naar een reguliere afdeling zouden gaan", zegt Van De Vijver daarover. Ze voegt toe dat er ook daar verscherpte veiligheidsregimes mogelijk zijn voor de betrokken gedetineerden. "We voorzien in een maximale ondersteuning van die gevangenissen waar gedetineerden vertoeven die gedragsproblemen stellen."

De beslissing om de hoogbeveiligde afdeling in Brugge te sluiten werd dinsdag meegedeeld aan de vakbonden, bevestigt Filip Dudal van ACV. Hij laat weten dat de cipiers elders in de gevangenissen aan de slag zullen gaan. Dat beaamt Van De Vijver. "De zowat 35 personeelsleden zullen terugkeren naar de gevangenis van waaruit ze gedetacheerd waren." Voor de meesten zou dat de gevangenis van Brugge zelf zijn.

Auteurs: 
Belga