Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Gent vraagt West-Vlaamse gemeenten om stroom af te schakelen

Gent vraagt West-Vlaamse gemeenten om stroom af te schakelen

Nieuws
06/10/2014

De Gentse burgemeester Daniël Termont (Sp.a) vraagt de West-Vlaams gouverneur Decaluwé of er steden en gemeenten zijn die zich bij een eventueel stroomtekort vrijwillig willen afschakelen om de Gentse haven te sparen.

Die oproep klonk op een overleg met een reeks overheidsinstanties en bedrijven, waarop gouverneur Jan Briers vertegenwoordigers uit alle 65 Oost-Vlaamse steden en gemeenten bijeen kreeg.

Termont strijdt onder meer om de Gentse haven, met 180 bedrijven waaronder acht Seveso-bedrijven, te vrijwaren van een stroomtekort. Ook neemt hij het niet dat een groot deel van de stad zonder elektriciteit dreigt te vallen, omdat die in de eerste categorie valt.

"Ik vraag mijn Oost-Vlaamse collega's of ze bepaalde gebieden hebben om af te sluiten", zegt Termont. "Dat is ook voor hen belangrijk, want veel van hun inwoners werken in onze haven."

Daarnaast kijkt Termont ook over de provinciegrens, omwille van het feit dat geen enkele West-Vlaamse straat eerst afgeschakeld wordt. Hij vraagt gouverneur Decaluwé of er geen gebieden zijn die afgeschakeld kunnen worden.

Over het verloop van de vergadering, waarop vertegenwoordigers van de federale overheidsdiensten Economie en Volksgezondheid, het Crisiscentrum en Elia, Eandis en NV Astrid aanwezig waren, zegt Termont "geweldig teleurgesteld" te zijn. "Op de meest cruciale vragen kregen we geen antwoord", klinkt het. "Ik wil weten wat de criteria zijn om tot dit afschakelplan te komen."

Eandis en de FOD Economie verwijzen naar een Koninklijk Besluit van 3 juni 2005. In dat afschakelplan voor onverwachte stroomtekorten worden gebieden afgeschakeld beginnende in schijf 1 en eindigend in schijf 6. Om niet telkens dezelfde gemeentes te treffen, werd in het afschakelplan voor de verwachte stroomtekorten gebieden beslist om eerst gebieden af te schakelen in schijf 6 en te eindigen bij schijf 1.