Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Gemeentediensten Kuurne plat door cyberaanval

Gemeentediensten Kuurne plat door cyberaanval

Nieuws
18/11/2020

"De gemeente ontdekte dinsdag 17 november een virus in haar netwerk. Het betreft een ‘wannamine’, een aanval waarbij het niet de bedoeling is om geld te vragen maar om gebruik te maken van de kracht van ons netwerk om cryptomunten te gaan verwerven", zegt Kuurne in een persbericht.

"Na de vaststelling werden alle toestellen offline gehaald en werd een bericht verspreid dat onze dienstverlening niet langer bereikbaar is. Momenteel krijgen wij hulp om de schade te onderzoeken en onze dienstverlening opnieuw op te starten".

(lees verder onder de video)

Intussen is het alle hens aan dek op het gemeentehuis: zo'n 100 laptops worden stuk voor stuk gecontroleerd. Er wordt ook een nieuw antivirusprogramma geïnstalleerd. De centrale computerserver ligt intussen stil tot alle laptops ok zijn.

Gevolgen dienstverlening

"Concreet zullen het gemeentehuis en Sociaal Huis gesloten zijn t.e.m. vrijdag 20 november, zowel telefonisch als de loketten. Dringende vragen mag je sturen naar de betrokken dienstmailboxen (burgerzaken@kuurne.be; bib@kuurne.be; omgevingsloket@kuurne.be; socialedienst@kuurne.be; sportdienst@kuurne.be; vrijetijdsdienst@kuurne.be)."

Wie dringende vragen heeft voor de Sociale Dienst (financiële hulp, ...) kan terecht op het telefoonnummer 0472/18 72 73. De sportdienst en bib zijn open maar enkel via e-mail bereikbaar. Sportclubs die komen trainen kunnen nog bij de sportdienst terecht. De vrijetijdsdienst is gesloten en telefonisch niet bereikbaar, wel via e-mail.

De gemeente- en ocmw-raad van komende donderdag 19 november is afgelast. We communiceren een nieuwe datum na raadpleging met Binnenlands Bestuur", laat Kuurne weten.