Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Geldboete voor dodelijk arbeidsongeval in Poperinge

Geldboete voor dodelijk arbeidsongeval in Poperinge

Nieuws
15/05/2019

Het ongeval gebeurde op 25 april 2016, tijdens het bouwen van enkele appartementen in de Ieperstraat in Poperinge. Glasbedrijf Haubourdin stond in voor de plaatsing van de ramen. S.D. en een collega moesten de ramen aannemen op een balkon op de derde verdieping. Toen die collega even iets ging halen, kantelde mogelijk door de wind een raam tegen het slachtoffer. De man kon zich nog even vastklampen aan de rand van het balkon, maar viel uiteindelijk acht meter naar beneden. Voor hem kwam alle hulp te laat.

"Geen apentoeren"

Volgens het arbeidsauditoraat waren de werkomstandigheden op de werf duidelijk onveilig. De werknemers werden door het bedrijf nooit op de hoogte gebracht van de veiligheidsvoorschriften. "Geen apentoeren uithalen, dat is de enige raad die ze kregen", aldus arbeidsauditeur Jeroen Lorré. De arbeiders droegen bijvoorbeeld geen veiligheidsharnas. Bij het begin van de werken was de balustrade zelfs bewust weggenomen, om het materiaal gemakkelijker op het balkon te krijgen.

De verdediging betwistte de inbreuken niet. "Een van de zaakvoerders gaf mondeling wel richtlijnen op de werven, maar schriftelijke instructies waren er inderdaad niet", aldus meester Kenny Decruyenaere. De advocaat benadrukte ook dat zijn cliënten sindsdien wel maatregelen hebben genomen. In die omstandigheden vroeg de verdediging opschorting of een straf met uitstel.

Lees ook:

Auteurs: