Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Geen zwerfkattenplan in 10 gemeenten

Geen zwerfkattenplan in 10 gemeenten

Nieuws
30/08/2019

Het gaat om De Haan, Damme, Deerlijk, Harelbeke, Avelgem, Ledegem, Izegem, Oostkamp, Zuienkerke en Zedelgem.

In heel Vlaanderen gaat het om 37 gemeenten. “Ik roep al deze gemeenten op om snel een zwerfkattenplan op te stellen”, zegt Weyts. “Dit is wettelijk verplicht, maar het is ook een kwestie van gezond verstand. Elke gemeente kampt met zwerfkatten en er moeten overal inspanningen gebeuren om het kattenbestand onder controle te krijgen. Ik heb elke gemeente een uitgebreide gids bezorgd vol tips voor het uitschrijven van een eigen kattenplan, dus niemand heeft nog een excuus”.

Zwerfkattenplan in 9 op 10 Vlaamse gemeenten

Ongeveer 9 op de 10 gemeenten in Vlaanderen heeft wel een zwerfkattenplan opgesteld. In een handvol gemeenten worden er echter nog zwerfkatten geëuthanaseerd zonder medische noodzaak. Bijna alle gemeenten hebben nu een meldpunt zwerfkatten, in de meeste gemeenten worden ook vangacties georganiseerd en in de regel worden de gevangen katten na een sterilisatie teruggezet.

“Als er te veel katten zijn, belanden die dieren vroeg of laat op straat of in een asiel. Op dit moment worden er elk jaar duizenden katten geëuthanaseerd in Vlaanderen”, zegt Weyts. “Ik heb de steden en gemeenten nodig als bondgenoten in de Vlaamse strijd voor meer dierenwelzijn. Samen kunnen we heel wat vermijdbaar dierenleed ook effectief vermijden”.

Auteurs: 
Redactie