Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Geen schadevergoeding voor burgemeester Koekelare

Geen schadevergoeding voor burgemeester Koekelare

Nieuws
06/09/2021

In de aanloop van de vorige gemeenteraadsverkiezingen verspreidde Andy Vermaut, die nu in Diksmuide woont, een politiek pamflet in Koekelare. Daarin noemde hij burgemeester Lansens een ‘meester-manipulator’, en hij beschuldigde hem van belangenvermenging en liegen over zijn inkomsten. Vermaut las het integrale pamflet ook voor in een online-video. Volgens het Gentse hof van beroep heeft Vermaut geen fouten gemaakt, en past het pamflet in het politieke debat.

Reactie Andy Vermaut

Andy Vermaut zelf reageert op de uitspraak in beroep: "Het arrest Vermaut/Lansens is een belangrijk arrest in die zin dat de rechter in beroep stelt dat de vrijheid van meningsuiting en ook het vrije politiek debat tot de kern zelf van een democratische samenleving horen. Essentieel in een democratie is de confrontatie tussen de verschillende ideeën in de maatschappij over zaken van algemeen belang", zegt  Andy Vermaut.

”Ik citeer even letterlijk uit het vonnis. Andy Vermaut heeft met zijn commentaren en uitlatingen over Patrick Lansens in zijn pamflet geen fout begaan. Hij heeft de politieke cultuur in de gemeente Koekelare willen aankaarten. Uit niets blijkt dat hij bij zijn commentaren en uitlatingen de grenzen van het redelijke in een politieke context werden overschreden. Met zijn kritisch pamflet heeft hij simpelweg een ethisch debat op gang willen brengen. Vermaut heeft Patrick Lansens ruimschoots de tijd en gelegenheid gegeven om een antwoord te bieden. Hij heeft het pamflet niet slechts enkele dagen (nvdr 4 maanden) voor de verkiezingen laten verspreiden, doch Patrick Lansens de mogelijkheid tot wederwoord geboden. Er is geen sprake van enig kwaadwillig opzet”.

Lees ook: