Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Geen bijkomend onderzoek na gifmoordpoging Lugovski

Geen bijkomend onderzoek na gifmoordpoging Lugovski

Nieuws
07/07/2020

Het onderzoek kon tot nu toe geen dader identificeren.

Eind december 2017 werd de zanger in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis. Hij bleek een grote hoeveelheid thallium in het lichaam te hebben.  Dat is een chemisch element dat vroeger gebruikt werd bij de aanmaak van pesticiden zoals rattenvergif. Door de vergiftiging was het zenuwstelsel van Lugovski aangetast en werd hij lange tijd in een kunstmatige coma gehouden. De zanger was niet alleen zijn stem kwijt, maar was ook zo goed als blind en kon niet meer stappen. Na een intensieve revalidatie kon de tenor pas op 22 september vorig jaar zijn comeback maken.

De Brugse onderzoeksrechter voerde een grondig onderzoek, maar tot een doorbraak kwam het niet. Het dossier werd door de onderzoeksrechter meegedeeld aan het parket, dat enkele maanden geleden al aan de Brugse raadkamer zou vragen om het gerechtelijk onderzoek stop te zetten. De burgerlijke partij vroeg echter om bijkomend onderzoek waardoor de zaak uitgesteld werd.

Pistes nog meer onderzoeken

"De onderzoeksrechter heeft grondig werk geleverd, maar wij vinden dat bepaalde pistes toch nog potentieel meer onderzocht kunnen worden", aldus meester Virginie Cottyn. De advocate van Lugovski denkt daarbij vooral aan bepaalde fans en mensen uit de entourage van de zanger. "Onlangs hebben we bijvoorbeeld klacht neergelegd omdat hij weer gestalkt werd bij hem thuis. Hij werd ook gecontacteerd door iemand die in Nederland iets gelijkaardigs was overkomen." Op de vraag tot bijkomend onderzoek werd door de onderzoeksrechter niet ingegaan. De burgerlijke partij ging in beroep, maar ving ook bot bij de K.I. in Gent. De zaak komt in september weer voor de raadkamer in Brugge.

Lees ook:

Auteurs: 
Belga