Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Gaia niet te spreken over Waregem Koerse

Gaia niet te spreken over Waregem Koerse

Nieuws
30/08/2017

"Waregem Koerse heeft een loodzware tol geëist", aldus Gaia in een balans. Het zesjarig paard Intimissimi moest geëuthanaseerd worden na de eerste hindernisren. Ook Storm of Swords liep in die ren een kwetsuur aan het kniegewricht op en zou daarmee zijn rencarrière moeten beëindigen. Faucon Rouge raakte gewond tijdens de tweede hindernisren en tijdens de Grote Steeple Chase van Vlaanderen liepen Poligroom en Tomcat De Kerser allebei een zware breuk op van de oppervlakkige buigpees respectievelijk aan het rechter- en linkerbeen.

"Een te zware, onaanvaardbaar hoge tol, als u het mij vraagt", reageert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch in een reactie na de vierde en laatste hindernisren. "Eén paard dood en vier andere met een zware kwetsuur op 35 deelnemende renpaarden, dat is veel te veel van het slechte. Hier ben ik ziek van. Dit moet ik even laten bezinken. We moeten de moeilijkheidsgraad van de hindernissen en de selectiecriteria grondig evalueren met het oog op verregaande aanpassingen. Zo kan het echt niet verder."

Nochtans paste de organisatie het parcours de jongste jaren vaak aan om zo de veiligheid van de paarden te verhogen, maar voor een ongevallenvrije editie zorgde dat dus niet. Ieder jaar wordt het parcours geëvalueerd door de organisatie.

Auteurs: