Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Frisse look of lelijke 'smurfenhuizen'? Meningen verdeeld na renovatie van Kortrijkse sociale woningen

Frisse look of lelijke 'smurfenhuizen'? Meningen verdeeld na renovatie van Kortrijkse sociale woningen

Nieuws
19/01/2023

Ze hopen maandag op een infovergadering te verhinderen dat er nog meer van die woningen komen. De sociale huisvestingsmaatschappij heeft het over een verfrissende aanpak.

(lees verder onder de foto)

"Kakafonie"

"Moesten wij ook zo'n gevelbekleding willen voor ons eigen huis en we stellen die vraag aan de stad dan zou dat gegarandeerd afgekeurd worden. Wij moeten ons houden aan bouwvoorschriften", zegt Rino Bruyneel van het Actiecomité Drie Hofsteden.

Rino & Nathan hebben het over de blauwe gevels van de sociale huurwoningen in de Perziklaan in de wijk Drie Hofsteden in Kortrijk. Ze willen voorkomen dat ook zij daar straks op uitkijken.

"Je kan nu nog besluiten dat het in de Perziklaan hier achter om een cluster gaat. Daar kan je nog over discussiëren. Maar wat men hier wil doen in onze straat is dus hetzelfde tussen de bestaande gevels in. Dat zal een kakafonie zijn die je nergens ter wereld ziet", zegt Nathan Lobbestael van het actiecomité Drie Hofsteden.

"Begrip maar laat tijd zijn werk doen"

Het sociale woonproject bestaat uit 150 woningen, renovatie en nieuwbouw. 18 hebben een blauw kleurtje en daar komen er nog eens 10 bij. Andere woningen krijgen minder opvallende kleurschakeringen.

"Wij hebben begrip voor mensen die wat onwennig staan tegenover deze voor ons toch wel verfrissende aanpak. Maar wij willen beklemtonen dat men de tijd zijn werk moet laten doen", reageert Karel Maddens van de sociale huisvestingsmaatschappij Wonen Regio Kortrijk.

Een prijs zal het het Gentse KRAS Architecten er volgens de buurt niet mee winnen.

"Totaal niet, ik weet ook niet wat hij dacht. Ik denk dat hij gewoon iets goedkoop wou. Die stenen zijn goedkoop en dat zie je ook", reageert buurtbewoner Ynje Bonvin.

(lees verder onder de foto)

Siegfried Syx woont tegenover de blauwe huizen. Hij is blind, maar voor één keer is dat misschien toch een voordeel.

"Ja, toch wel een beetje. Ik kan me er dan ook niet aan ergeren", zegt hij.

Volgens het actiecomité zet je de vaak moeilijke situatie van de bewoners zo nog meer in de verf. "Ik draai al een tijdje mee in de sociale woningbouw, die stond altijd synoniem voor ééntonigheid en uniformiteit. Die woningen vielen ook al altijd op. Waarom mogen ze nu niet eens opvallen op het vlak van diversiteit."

Opvallend, de meeste bewoners zelf maken er geen punt van.

"Ik heb nu ook een poster besteld van de smurfen en zaterdag hang ik hem aan mijn raam om de buurt een beetje op te jutten. We vinden het niet lelijk. We hebben er moeten aan wennen, maar nu vinden we het wel mooi. Het past bij de nieuwe generatie", zegt bewoner Sofie Timmerman.

De tegenstanders proberen straks op een infovergadering het tij nog te keren, maar nu al is duidelijk dat het blauw zal blijven.

Auteurs: