Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Frankrijk verhoogt dreigingsniveau: extra controles aan de grens

Frankrijk verhoogt dreigingsniveau: extra controles aan de grens

Nieuws
12/12/2018

Er komen ook meer militairen op straat. Dat kondigde de Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner dinsdagnacht aan.

Dader op de vlucht

De maatregelen zijn het gevolg van het optrekken van het dreigingsniveau tot het hoogste peil: "urgence attentat" of de noodtoestand als gevolg van een aanslag. De dader van de dodelijke schietpartij in Straatsburg is nog altijd op de vlucht. De man, wiens identiteit is gekend, zou gewond zijn. De zoektocht wordt voortgezet, verzekerde de Franse minister van Binnenlandse Zaken.

Cijfers over het aantal slachtoffers blijven intussen fluctueren. Eerder op de avond sprak de burgemeester van Straatsburg over vier doden en een tiental gewonden. Castaner bevestigt enkel drie doden en twaalf gewonden. Zes van de gewonden zouden in kritieke toestand verkeren. Over de identiteit van de slachtoffers werd geen mededeling gedaan. In Straatsburg zaten dinsdagnacht duizenden mensen vast, als gevolg van de lockdown.

Lockdown opgeheven

Daarbij ook een 2.000-tal mensen in het gebouw van het Europees parlement, waar deze week zitting wordt gehouden. De lockdown wordt opgeheven, kondigde Castaner omstreeks 2.30 uur aan. De Franse regering voorziet psychologische hulp voor de slachtoffers. Bij de zoektocht naar de dader van de schietpartij zijn zo'n 350 mensen betrokken, onder wie special forces, en twee helikopters. De verdachte is volgens Castaner al van jongs af gekend bij de ordediensten, voor criminele feiten die niet gelinkt zijn aan terrorisme. Hij liep zowel in Frankrijk als in Duitsland veroordelingen op en heeft ook al in de gevangenis gezeten.

Auteurs: 

Download de Focus & WTV app