Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Francesco Vanderjeugd kandidaat-voorzitter Open VLD

Francesco Vanderjeugd kandidaat-voorzitter Open VLD

Nieuws
11/06/2019

Bij de jongste verkiezingen raakte de burgemeester van Staden niet herverkozen als Vlaams parlementslid maar haalde wel bijna 19.000 voorkeurstemmen. Vanderjeugd had z’n plaats op de lijst afgestaan aan Mercedes Vanvolcem uit Brugge om de vrede in de partij te bewaren. Nu wil hij graag Gwendolyn Rutten opvolgen die over tien maanden haar mandaat beëindigt. Francesco Vanderjeugd wil een nieuw verhaal schrijven samen met de 80.000 leden van de partij. (lees verder onder de foto)

"Dromen, leven en springen"

“Ik heb 3 waarden: dromen, leven en springen,” zegt Vanderjeugd. “Ik moet de gekste dromen hebben. Ze zullen zeggen, wat hij nu doet, de naïeveling.. Ik wil de politiek bij de mensen brengen. Je moet er naar leven en stappen zetten. En je moet springen. Ik voel dat het na het signaal van de kiezer meer dan ooit tijd is om te springen en je nek uit te steken.”

Terug naar basis

Als voorzitter wil hij de partij terug geven aan de basis. “De beginselverklaring van Open VLD was minder overheid, het verdedigen van de vrijheid van het individu en meer bevoegdheden voor Vlaanderen. Ik denk dat de voorzitter het heft kan nemen om naar de basis te gaan en te luisteren waar het naartoe moet.” (lees verder onder de video)

Reactie Tommelein

Of z’n snelle kandidatuur nu de ambitie van z’n mentor Bart Tommelein als mogelijke voorzitter doorkruist, is maar de vraag. ”Als je mentor bent steun je iemand. Ik zou m’n kandidatuur niet meteen intrekken. Het zou jammer zijn als we in West-Vlaanderen verdeeld naar de verkiezingen gaan. We moeten de persoonlijke profileringsdrang aan de kant zetten in het belang van de partij," besluit Vanderjeugd.

Er is dus, met Francesco Vanderjeugd, al één kandidaat bekend. Afwachten wie de anderen zijn. Bart Tommelein wil voorlopig niet reageren, lees je hier:

Bekijk hier het volledige gesprek

Auteurs: 
Karl Vandenberghe