Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Forse geldboetes voor sociale dumping bij transportbedrijf

Forse geldboetes voor sociale dumping bij transportbedrijf

Nieuws
10/01/2020

In totaal werd ook bijna anderhalf miljoen euro boete uitgesproken, waarvan een slordige 350.000 euro effectief. Het onderzoek ging in 2014 van start. Toen werd bij een controle in Zeebrugge een verdoken garage ontdekt. Roemeense mecaniciens bleken niet gemeld bij de Belgische sociale zekerheid. Bovendien bleek dat een Moldavische firma gebruik maakte van een postbusbedrijf 115 kilometer verderop in Roemenië. "Die constructie werd enkel opgezet om toegang te krijgen tot de Europese markt", aldus arbeidsauditeur Filiep De Ketelaere.

50 geparkeerde vrachtwagens

In totaal zouden minstens 27 vrachtwagenchauffeurs en mecaniciens van Roemeense of Moldavische origine in de praktijk steeds vanuit Zeebrugge gewerkt hebben. Bij een controle in augustus 2016 bleek bijvoorbeeld dat 50 vrachtwagens in Zeebrugge geparkeerd stonden en dus zelfs niet terugkeerden naar Roemenië. "Als je een filiaal in Zeebrugge hebt, moet je de Belgische minimumlonen respecteren en hier sociale zekerheid betalen."

Het Roemeense Avis Trans en het Moldavische Avis MMS riskeerden elk een boete van 972.000 euro. Voor zaakvoerder Alexandru C. (44) vorderde de arbeidsauditeur een jaar effectieve gevangenisstraf en 162.000 euro boete. De verdediging pleitte dat de speurders veel te kort door de bocht gingen. Zo werkten de firma's niet uitsluitend voor enkele Belgische opdrachtgevers, maar werden ook transporten naar of vanuit Roemenië en Moldavië uitgevoerd. Ook van enige uitbuiting is volgens de advocate geen sprake. Sommige chauffeurs zouden zelfs 2.500 tot 3.000 euro netto verdienen. De Roemeense advocate van de beklaagden herhaalde dat Avis Trans wel degelijk vanuit Roemenië werkt en daar ook sociale bijdragen betaalt. De rechter veroordeelde beide bedrijven tot een geldboete van 648.000 euro, waarvan telkens 162.000 euro effectief. Alexandru C. kreeg twaalf maanden celstraf met uitstel en 129.600 euro boete, waarvan 43.200 euro effectief. Ten slotte werd in totaal ook ruim 275.000 euro verbeurd verklaard.

 

Auteurs: 
Belga