Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Festivaldirecteur verwacht succesvolle editie

Festivaldirecteur verwacht succesvolle editie

Nieuws
07/09/2018

"De twaalfde editie van het Filmfestival van Oostende brengt vooral heel veel mooie verhalen. Sommige films zullen ontroeren, andere zullen een geweten schoppen. Uiteraard staan heel veel Belgische films gepland, wat toont dat België het buitenland aan het veroveren is. Vorig jaar ontvingen we tussen de 35.000 en 38.000 bezoekers. Als de ticketverkoop zoals nu blijft lopen, zullen we het deze editie nog beter doen", voorspelt Craeymeesch, die in het dagelijkse leven ook verantwoordelijk is voor de dienst Toerisme in de badstad.

Raoul Servais

Het Filmfestival van Oostende reikt dit jaar drie Lifetime Achievement Award uit pioniers van de vaderlandse filmgeschiedenis. "We vinden het belangrijk om erkentelijk te zijn voor de oudere generatie. Zij zijn pioniers die de baan hebben geëffend voor de jonge generatie filmmakers. Niet zelden moesten zij opboksen tegen het vooroordeel dat geen kat gaat kijken naar een Vlaamse film. Nu vinden we het gelukkig doodnormaal dat er in Vlaanderen kwalitatieve films worden gemaakt, en dat hebben we aan die generatie te danken. Harry Kümel heeft als lesgever en filmmaker veel jongeren geïnspireerd. Een andere pionier, zeker wat animatie betreft, is Raoul Servais. De man werd dit jaar 90 jaar en tekent nog steeds. Hij is echt de Belgische godfather van de animatiefilm. De derde Lifetime Achievement Award gaat naar die andere ronkende naam in de filmwereld, Robbe De Hert. Na vijftien jaar aanmodderen is er eindelijk budget gevonden voor zijn film 'Hollywood aan de Schelde'. Deze namiddag kreeg ik het verlossende telefoontje dat ze alles op DCP aan het zetten zijn. Dus de film zal nog een beetje warm hebben wanneer hij hier volgende week vrijdag in première gaat op het festival", lacht Craeymeersch.

Ira Sachs in Oostende

Na twaalf jaar kan Peter Craeymeersch nog steeds warm worden van de liefde voor de film op het festival. "Ik ga een geheim verklappen: iedere editie heb ik wel een momentje dat me echt raakt. Zo herinner ik nog zeer goed het bezoek van de Amerikaanse filmmaker Ira Sachs aan Oostende. Zijn film had net de prijs voor beste film gewonnen op het Deauville Film Festival. Buiten was het 32 graden en de regisseur vroeg zich af of er überhaupt iemand in de bioscoop zou zitten. En toen bleek de zaal afgeladen vol te zitten. Bovendien bleek dat honderd filmstudenten speciaal uit Brussel waren afgezakt om de man te ontmoeten, en dat deed hem zichtbaar evenveel deugd als de prestigieuze prijs in Deauville. En dat zijn de hele mooie momenten, waarvoor we het doen."

Lees ook

Auteurs: 
Simon Dekaezemaker
Belga