Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Extra middelen voor Simon Stevin

Extra middelen voor Simon Stevin

Nieuws
03/04/2014

Met dat geld kunnen meerdaagse vaartochten georganiseerd worden met het onderzoeksschip Simon Stevin. De wetenschappers kunnen voortaan 40 nachten per jaar op zee verblijven om nieuwe onderzoeksthema’s aan te snijden. Met de bijkomende middelen kan de reder van de Vlaamse overheid extra bemanning voor het schip aanwerven.

Wetenschappelijk onderzoek

Het eerste Vlaamse nieuwbouw onderzoeksschip Simon Stevin kwam op 25 mei 2012 officieel in de vaart ter vervanging van de RV Zeeleeuw. Het wordt sindsdien ingezet voor academisch kustgebonden oceanografisch onderzoek in de zuidelijke bocht van de Noordzee en het oostelijk deel van het Kanaal. Met dit vaartuig, verrichten alle universiteiten en onderzoeksinstituten intussen hoogkwalitatief wetenschappelijk werk in de vele domeinen die de zee aanbelangen (klimaat, biodiversiteit, erfgoed, vervuiling, natuurlijke rijkdommen, kustbescherming, energie, enz....). 

Tot nu toe kon het schip 150 dagen per jaar uitvaren.  De nieuwe middelen zullen het mogelijk maken om, naast dagvaarten van tien uur, nu ook 40 nachten op zee in te plannen.

Auteurs: