Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Erkenning voor Roeselare als onroerenderfgoedgemeente

Erkenning voor Roeselare als onroerenderfgoedgemeente

Nieuws
07/05/2020

Een erkende onroerenderfgoedgemeente heeft een eigen onroerenderfgoedbeleid. Ze neemt een aantal bevoegdheden over van het agentschap Onroerend Erfgoed, zoals advies bij aanvragen van sloop- en kapvergunningen, behandelen van meldingen van archeologisch onderzoek en bepaalde toelatingen aan beschermd erfgoed. Er zijn nu in totaal 22 erkende onroerenderfgoedgemeenten in Vlaanderen.

Roeselare wil als erkende onroerenderfgoedgemeente haar imago van historische stad behouden en nog versterken. Er zal aandacht zijn voor het stadhuis met belfort, het oud gemeentehuis van Rumbeke, de Ter Postsite, het Brandweerarsenaal – Wielermuseum, de toren van de Sint-Michielskerk, het oud gemeentehuis van Oekene, het herbestemmen van verschillende kerken en kapellen, en het restaureren van orgels.

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele: “Roeselare denkt aan een eigen renovatiepremie, woningtypetoets en bouwmeesterprogramma. Met een renovatiehuurcontract zal het mogelijk zijn om verwaarloosd erfgoed aan te kopen en te laten renoveren. Veelbelovende initiatieven die getuigen van creativiteit en goede wil ten opzichte van het erfgoed.”

Auteurs: 
Redactie