Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Erevrederechter Jan Nolf opgepakt na Club Brugge-Manchester United

Erevrederechter Jan Nolf opgepakt na Club Brugge-Manchester United

Nieuws
27/08/2015

Dat meldt Jan Nolf zelf op zijn website. Nolf stond voor zijn woning te kijken hoe Engelse supporters gearresteerd werden. Een discussie met een politieman, over het fotograferen van het tafereel, deed de voormalige vrederechter zelf in het busje met opgepakte fans belanden.

"Zowat de hele buurt stond het schouwspel van een reeks aanhoudingen gade te slaan en met smartphones te filmen. Uw dienaar dus ook. Geen enkele politieman maakte bezwaar tegen het filmen of fotograferen. Behalve plots die ene. Die bleef herhalen dat ik moest stoppen met filmen. Ik ben direct gestopt, maar zei wel meermaals dat het om een foto ging. Dat viel blijkbaar niet in goede aarde, want ik werd onmiddellijk opgepakt. Geboeid met plastic strips werd ik in het busje met de opgepakte fans geplaatst. Ik heb niet tegengestribbeld, maar wel gezegd dat ik het niet eens was. Dit hoort totaal niet, ik ben er zomaar uitgepikt."

In het busje sloeg Jan Nolf nog een praatje met de United-supporters. "Ik heb hen verteld dat ik tien jaar advocaat en twintig jaar vrederechter was geweest. Die mensen hebben zich daarmee te pletter gelachen." Na een kwartiertje, toen duidelijk was geworden dat een Nederlandstalige was opgepakt, mocht Nolf beschikken.

In een blogbericht op zijn website kondigt Jan Nolf aan klacht te zullen indienen bij het Comité P dat toeziet op de politiediensten.

Het hele verhaal kunt u hier lezen.

Reactie politie

Korpschef Van Nuffel bestempelt het voorval als een klein, maar spijtig incident. Hij  wijst erop dat het een taak is van de politie om ervoor te zorgen dat aangehoudenen niet in beeld worden gebracht. "Ten tweede was er ook een inbreuk op artikel 21bis van de voetbalwet. Dat betekent dat iedereen zich tot vijf uur na de wedstrijd binnen de vijf kilometer van het stadion onmiddellijk moet houden aan de richtlijnen van de politie."