Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Er komt hoger beroep in zaak Kasteelmoord

Er komt hoger beroep in zaak Kasteelmoord

Nieuws
23/04/2018

Beroep is geen verrassing

De verdediging van André Gyselbrecht gaf vorige week, net na het vonnis, al meteen aan beroep te willen aantekenen tegen zijn veroordeling tot 27 jaar gevangenisstraf. Meester Johan Platteau vond dat de rechtbank te weinig rekening heeft gehouden met de moeilijke situatie waar de dokter uit Ruiselede zich in bevond. "Ik vind wel dat je altijd respect moet hebben voor zij die recht spreken. Het vonnis is grondig gemotiveerd en er is duidelijk veel werk ingestoken." Onmiddellijk na het vonnis sprak meester Platteau al met zijn cliënt. "Ik heb hem geadviseerd om beroep aan te tekenen. Ik heb 83 moordzaken gedaan en heb nog nooit iemand verdedigd die in zijn leven meer zijn best heeft gedaan."

Ook De Clercq in beroep

De Clercq kreeg vorige week 27 jaar cel. De Zeeuw uit IJzendijke ronselde huurmoordenaar Antonius van Bommel, maar bleef zijn betrokkenheid ontkennen. Het openbaar ministerie had 28 jaar cel en 15 jaar terbeschikkingstelling gevorderd.

Stijn Saelens werd op 31 januari 2012 doodgeschoten in zijn kasteel in het West-Vlaamse Wingene. Evert de Clercq kwam in 2013 een eerste keer in het vizier van de speurders als mogelijke tweede uitvoerder van de moord. Na een negatieve DNA-test werd de Zeeuw onmiddellijk vrijgelaten. Door de verklaringen van Franciscus Larmit geraakte de Clercq in 2015 toch weer in nauwe schoentjes. Bovendien bracht hij Pierre Serry in contact met de ondertussen overleden huurmoordenaar 'Ronnie' van Bommel. Volgens Serry vroeg de Clercq 150.000 euro om de moord te organiseren.

Op het proces kwam de rol van de Clercq weinig aan bod. "Dat verbaast me niet. Ik ben onschuldig, dus er valt niet veel over mij te zeggen", zei de beklaagde in zijn laatste woord. De verdediging vroeg tevergeefs de vrijspraak. De advocaat van Evert de Clercq, Thomas Gillis, wilde vorige week nog geen commentaar kwijt over het vonnis "in het belang van zijn cliënt".

Bekijk ook