Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

"Energieprijzen onhoudbaar voor bedrijven", zegt Voka

"Energieprijzen onhoudbaar voor bedrijven", zegt Voka

Nieuws
31/08/2022

“Het is vijf ná twaalf. We stevenen in sneltreinvaart af op een recessie. Onze overheid moet zich klaarmaken om snel te reageren", zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen.

"Aan de federale en Vlaamse regering vragen we om op korte termijn concrete ondersteuning te bieden aan ondernemingen die zwaar getroffen zijn door de hoge energieprijzen. Daarnaast roepen we op om het soepele systeem van tijdelijke werkloosheid uit te breiden voor deze energiecrisis."


Stijgende energieprijzen, dalende productie

Voor alle bedrijven ligt de huidige gasprijs 180 procent hoger dan gemiddeld in 2021, voor de energie-intensieve bedrijven is de aardgasprijs 260 procent hoger. De elektriciteitsprijzen zijn respectievelijk 100 procent en 150 procent gestegen. Bijna een op de twee bedrijven is niet ingedekt tegen stijgende energieprijzen. Bij diegene die wel ingedekt zijn, loopt voor de helft de indekking af binnen de drie maanden.

Bij een verdere stijging van de energieprijzen zegt een derde van de respondenten hun productie te zullen verminderen of zelfs stop te zetten. Bij de energie-intensieve bedrijven ligt dat percentage nog hoger. Door de sterk gestegen energieprijzen draait een op de vier energie-intensieve ondernemingen nu al met een operationeel verlies, nog eens vier op de tien zien een belangrijk risico op verlies bij verder stijgende energieprijzen.

Negatieve impact op arbeidsmarkt

Een op de vijf ondernemingen verwacht in de komende zes maanden een daling te zien van het aantal personeelsleden. Dat geldt ook voor de grote bedrijven. Een op de drie bedrijven geeft aan in de komende maanden een beroep te willen doen op het systeem van tijdelijke werkloosheid. Specifiek bij de industriële bedrijven gaat het om 47 procent van de bedrijven.

De stijgende energieprijzen drijven de inflatie omhoog en hebben zo een directe impact op de stijgende loonkosten.

Investeren in hernieuwbare energie

Van alle bedrijven wil 26 procent onmiddellijk (meer) investeren in hernieuwbare energie, nog eens 20 procent binnen het jaar, 21 procent op langere termijn. Meer dan de helft denkt daarbij aan zonnepanelen.

Piet Dermaux van het Wevelgemse Klaratex bevestigt: “De huidige energieprijzen treffen ook de textielreinigingssector onverbiddelijk hard. Als we het hoofd boven water willen blijven houden en als verantwoordelijke ondernemers willen blijven investeren in duurzame toepassingen, moeten onze beleidsmakers nu iets doen aan deze extreme prijzen. Onze investeringen in zonne-energie vormen maar een druppel op een hete plaat in het trotseren van deze energiecrisis. Het financieel rendement dat onze zonnepanelen in een half jaar hebben behaald, is door de huidige gasprijzen al na minder dan vier maanden volledig verdampt."

Auteurs: 
Kjenta Vangampelaere