Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Eerste ooievaartjes komen piepen in Zwin Natuur Park

Eerste ooievaartjes komen piepen in Zwin Natuur Park

Nieuws
04/05/2018

De eerste dagen zijn de kwetsbare jongen moeilijk te zien, omdat ze afgeschermd worden door de ouders. Na een week zullen ze af en toe zichtbaar zijn vanop de ooievaarstoren als ze even van onder de vleugels van de ouder tevoorschijn komen. Dit jaar zijn er in het Zwin Natuur Park 13 ooievaarsnesten ingenomen. Sinds begin april zijn alle koppels beginnen broeden. De broedduur bij ooievaars bedraagt ongeveer 33 dagen.

Eerste weken cruciaal

Jonge ooievaars zijn vrij klein bij de geboorte en wegen slechts 80 gram. Bij hun geboorte hebben ze een fijne huidbedekking van donsveertjes, die hen onvoldoende tegen de kou beschermt. Daarom houden de oudervogels hun jongen de eerste twee weken extra warm onder de vleugels. De eerste weken zijn cruciaal in het leven van een jonge ooievaar. Het broedsucces hangt af van het weer. Koud en nat weer in de eerste levensweken van ooievaars is meestal fataal.

In goede weersomstandigheden kunnen er een ruim 20 ooievaarsjongen opgroeien in het Zwin Natuur Park. Pas bij het einde van het broedseizoen is er zicht op het broedsucces. Van donderdag 10 tot en met zondag 13 mei, tussen 10.30 en 16.30 uur, staat een Zwingids klaar aan de ooievaarstoren om uitleg te geven over de jonge ooievaars.

Auteurs: