Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Eerste ooievaars terug in Zwin Natuur Park

Eerste ooievaars terug in Zwin Natuur Park

Nieuws
30/01/2020

De winter is nog niet ten einde maar ooievaars trekken altijd vroeg terug noordwaarts. Ooievaars zijn een van de vroegste ‘lentegasten’ onder onze trekvogels om terug te keren uit hun wintergebieden. Een klein aantal van de lokale broedvogels heeft vlakbij het Zwin de winter doorgebracht, maar de meeste vogels zijn op het einde van de zomer weggetrokken.

De komende weken zullen de ooievaarskoppels in het Zwin hun onderlinge band versterken en hun nest opsmukken. Als het kan, gebruiken ooievaars elk jaar opnieuw hetzelfde nest. Vaak broeden ze met dezelfde partner van het jaar ervoor. Jaar na jaar wordt er een laagje op het nest bijgebouwd. Eind maart worden de eerste eieren verwacht. En eind april – begin mei hoopt het park de eerste ooievaarsjongen te mogen verwelkomen.

In 2019 investeerde het Zwin Natuur Park in acht nieuwe nestpalen om de ooievaarspopulatie nog beter te beschermen. In het park zijn er nu 33 bekende nestplaatsen ter beschikking voor het nieuwe seizoen, waarvan 21 kunstnesten.

Op zaterdag 28 en zondag 29 maart kunnen bezoekers in het Zwin Natuur Park terecht voor het ‘ooievaarsweekend’.

Auteurs: