Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Eerste mosselen van windmolenparken bovengehaald

Eerste mosselen van windmolenparken bovengehaald

Nieuws
02/07/2018

De beperkte oogst van 67 kilo is hoopgevend voor de haalbaarheid van mosselkweek in de offshore parken, die 30 tot 50 kilometer van de Belgische kust innemen. Dat zegt de Universiteit Gent, die voor het proefproject samenwerkt met enkele private partners. Belgische mosselen worden in volle zee gekweekt volgens de hangcultuurmethode. Zo groeien ze sneller dan bodemcultuurmosselen en hebben ze een zeer hoog vleesgehalte. Natuurlijk mosselzaad is voor de hele Belgische kust terug te vinden. Maar onderzoekers hebben een speciale structuur ontworpen om het mosselzaad te vangen. "Zo moet het meegaan met de dynamiek van onze woeste Noordzee in plaats van die proberen te onderdrukken", zegt Willy Versluys, zaakvoerder van rederij Brevisco.

C-Power en Belwind

Vorig jaar ging het project van start met de tewaterlating van een eerste mosselkweekinstallatie in het windturbinepark van C-Power. Een tweede installatie volgde in november 2017, ditmaal in het windpark van Belwind. Beide installaties bestaan uit een draagtouw van een vijftigtal meter lang, dat tussen twee verankerde boeien drijvend wordt gehouden en waaraan 140 meter 'mosselsok' hangt, een lange kous waarbinnen mosselen zich kunnen vasthechten om uit te groeien tot volwassen, consumptieklare mosselen. Het groeiproces duurt zo'n jaar. Uit de eerste projectresultaten blijkt dat er ook in de offshore windparken voldoende voe

dsel aanwezig is om mosselproductie mogelijk te maken. Dat wordt ook bevestigd door analyse van de waterstalen. Smaakspecialisten van warenhuisketen Colruyt zullen de mossels proeven om hun kwaliteit te beoordelen.

Auteurs: 
Belga