Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Eerste metingen vuilbakkenplan Kortrijk afgerond

Eerste metingen vuilbakkenplan Kortrijk afgerond

Nieuws
29/11/2018

Daarmee wil de stad de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten opdrijven. Alle zwerfvuilbakken op Kortrijks grondgebied worden tijdens bepaalde meetperiodes gescreend op de vullingsgraad, netheid en afval errond. De eerste twee meetperiodes zijn afgerond en nu start een actieplan en twee volgende meetperiodes.

Misbruik

Van de ruim 900 vuilnisbakken die in kaart gebracht zijn, worden er 26 misbruikt.  Het gaat om overvolle vuilbakken door sluikstort en huisvuil of vuilbakken die beschadigd worden. Ze zullen verwijderd worden als ze blijvend misbruikt worden en er komt ook een boodschap aan te hangen.  Daarnaast worden 30 vuilnisbakken simpelweg niet gebruikt en die worden verwijderd omdat ze duidelijk niet op de juiste plaats staan.  Er zijn ook een aantal volle vuilnisbakken door een te lage capaciteit of ledigingsfrequentie. Daar wordt bekeken of ze niet meer leeggemaakt moeten worden of dat er grotere moeten worden geplaatst.

Op dit moment is een derde meting bezig, een vierde meting volgt in maart-april om de resultaten van de sensibiliseringsacties op te meten. Aan de hand van die resultaten wordt er opnieuw geëvalueerd en bijgestuurd, zodat alle Kortrijkse vuilbakken efficiënt en correct worden gebruikt.

Bert Herrewyn, schepen van leefmilieu: “Enkel kleiner afval dat buitenhuis ontstaat zoals flesjes, blikjes, snoepverpakking, hondenpoepzakjes,… hoort thuis in een zwerfvuilbak. Gooi geen huisvuil in deze bakjes en gooi er ook geen afval naast.”

Auteurs: