Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Duitse oorlogspropaganda ontdekt in oud gemeentehuis

Duitse oorlogspropaganda ontdekt in oud gemeentehuis

Nieuws
24/02/2021

Die dateert uit de Tweede Wereldoorlog en bevond zich op de muur langs de trap naar de tweede verdieping. Het gaat om een Duitse propagandistische slogan die Hitler vereert. Rond de tekst zijn ook nazikruisen te zien. 

"Räder müssen rollen sum Sieg", luidt de tekst, getekend 1 juli 1940. Het gaat om een oorlogsslogan uit 1942. Maar vreemd genoegd is deze ondertekend met een datum van twee jaar eerder, en bovendien in slecht Duits.  Er zou eigenlijk "Räder müssen Rollen für den Sieg" moeten staan, ofwel: de treinwielen moeten rollen voor de overwinning in de oorlog.

Ward Vergote Burgemeester Moorslede: "We zijn er nog niet uit of het nu Duits is of niet, want de tweede zin luidt: Onnodig reizen verlengen den Krieg. Dus dat het onnodig reizen met de trein de oorlog zou verlengen omdat teveel mensenzouden vervoerd worden en te weinig goederen naar de invasie in Rusland zouden gaan."

De Deutschen Reichsbahn, de spoorwegen toen, gebruikte de slogan vanaf 1942. Maar vreemd genoeg is dit stukje tekst dus  ondertekend in 1940. Genoeg onderzoekswerk dus voor de Heemkundige kring, maar dat het de gemeente de komende tijd gaat bezighouden is zeker.