Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Droogte: Sproeien van grasperken mag enkel 's avonds

Droogte: Sproeien van grasperken mag enkel 's avonds

Nieuws
19/07/2018

Gouverneur Decaluwé organiseerde een crisisoverleg om de ernst van de waterschaarste- en droogtetoestand in te schatten. De situatie is alarmerend.

Naast het captatieverbod voor alle onbevaarbare waterlopen zijn er nog enkele richtlijnen, die voor iedereen van toepassing zijn.

Sproeien van gazon wordt beperkt

Zorg dragen voor ons water vergt een collectieve inspanning. Er is daarom onmiddellijk een gebruiksbeperking van kracht.

Het is verboden om drink/stadswater te gebruiken voor

  • het besproeien van grasperken/gazons en het beregenen van gewassen.
  • het afspuiten van voertuigen.
  • het vullen van zwembaden en vijvers > 100 l
  • het reinigen van stoepen en straten.
  • het besproeien van daken, tegels, luifels,...

Op de warmste momenten van de dag is er meer verdamping. Het sproeien van grasperken, gazons, sportvelden en het beregenen van gewassen met regenwater is daarom enkel nog toegelaten tussen 20u en 8u. Dat geldt trouwens ook voor het wassen van je auto. Wie zich niet aan het verbod houdt, riskeert een boete tot 1600 euro.

De aanhoudende droogte zorgt ook voor brandgevaar. In alle natuurdomeinen van West-Vlaanderen geldt vanaf vandaag een rook- en vuurverbod.

Informatiepunt

De situatie wordt op de voet opgevolgd. Vanaf 20 juli 2018 is er een informatiepunt beschikbaar op  www.west-vlaanderen.be/waterschaarste. Op deze website is een overzicht opgenomen van alternatieve waterbronnen.

Auteurs: 
Redactie