Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Drie scholen mogen openblijven ondanks vrees voor sluiting

Drie scholen mogen openblijven ondanks vrees voor sluiting

Nieuws
01/02/2019

Het gaat om het Dambord in Damme, het Lisblommetje in Zwankendamme, en het Oosthoekschooltje in De Panne. Vandaag was de deadline voor de drie scholen, maar er zijn dus niet voldoende leerlingen bijgekomen. In het Lisblommetje blijven ze steken op negen kleuters, en dat zijn er drie te weinig. In het Oosthoekschooltje in De Panne zijn er zeven te kort. Ook de 17 lagereschoolleerlingen van het Dambord in Damme zullen geen nieuwe school moeten zoeken. 

Extra Genadejaar

Scholen of vestigingsplaatsen in het gewoon basisonderwijs die te weinig leerlingen tellen, krijgen vanaf volgend schooljaar twee genadejaren in plaats van één. Dat heeft de Vlaamse Regering op voorstel van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits beslist. Dankzij deze maatregel kunnen verschillende buurtscholen verder open blijven. Gewone basisscholen die te weinig leerlingen tellen kunnen dus vanaf volgend schooljaar net als het buitengewoon onderwijs rekenen op twee genadejaren.

Als een school op de jaarlijkse teldag van 1 februari  onvoldoende leerlingen heeft, voorziet de regelgeving in één genadejaar. In dat jaar kunnen ze extra leerlingen proberen aan te trekken zodat de school verder kan blijven bestaan. In het gewoon basisonderwijs is er één genadejaar, in het buitengewoon basisonderwijs zijn er twee genadejaren. Vandaag werd op voorstel van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits beslist om ook in het gewoon basisonderwijs twee genadejaren mogelijk te maken. Door deze beslissing kunnen de leerlingen van verschillende kleine basisscholen in hun vertrouwde school terecht.

Auteurs: 
Ken Pieters