Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Drie nieuwe uitkijktorens in West-Vlaanderen

Drie nieuwe uitkijktorens in West-Vlaanderen

Nieuws
15/12/2017

Er wordt bijna 600.000 euro uitgetrokken voor het ontsluiten en inrichten van drie nieuwe uitkijktorens in Oostende, De Haan-Wenduine en Tiegem bij Anzegem. De uitkijktorens zijn gratis toegankelijk en zorgen voor een toeristische meerwaarde. Daarme willen de provincie en Westtoer investeren in landschapsbeleving in de toeristische regio’s van de provincie. Het programma Horizon 2025 beoogt de realisatie van een netwerk van landschapsobservatiepunten in de vorm van uitkijktorens en belevingsplatformen.

Wenduine

Aan de Kust zijn twee projecten weerhouden: een uitkijkplatform met zicht op het landschapspark ‘Tuinen van Stene’ in Oostende en een uitkijktoren op de Zeedijk van Wenduine. In de Leiestreek wordt geïnvesteerd in een uitkijkplatform in Tiegem.

De uitkijktoren op de zeedijk van Wenduine, een kunstwerk, verwijst naar het verleden van het vissersdorp. "We willen dit project dan ook graag verbinden aan de gekende kunsttriënnale Beaufort’, zegt Marleen De Soete, schepen van toerisme. ‘In het kader hiervan was er overleg met Heidi Ballet, curator van Beaufort om de internationaal gekende kunstenaar Guillaume Bijl, die geselecteerd werd voor Beaufort, de vraag te stellen of hij een uitkijktoren als kunstwerk kon uitwerken om te fungeren als landmark met internationale allures.’ De gemeente hoopt het project volgend jaar te kunnen realiseren.

Tegen de komst van de uitkijktoren in Wenduine is al protest gerezen door enkele bewoners. Zij vrezen hun zicht op de zee te verliezen. De zaak kwam al eerder aan bod op de gemeenteraad.

Auteurs: