Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Drie fietstelpalen in West-Vlaanderen

Drie fietstelpalen in West-Vlaanderen

Nieuws
24/09/2018

Er komen fietstelpunten aan de Gentsesteenweg in Kortrijk, de Koning Albert-I-laan in Brugge en de Gistelsesteenweg in Oostende.

De telpalen langs belangrijke fietsverbindingen verzamelen heel wat nuttige informatie: hoeveel fietsers rijden er per jaar? Wat is het aantal op piekmomenten, en wat zijn die piekmomenten? Wordt de route ook ‘s nachts gebruikt? Dankzij de 15 nieuwe fietstelpunten kan het Agentschap Wegen en Verkeer het gedrag van de fietsers nog beter in kaart brengen om zo het fietsbeleid gerichter en accurater te maken.

Het Agentschap Wegen en Verkeer maakt 60.000 euro vrij voor de drie telpunten. Die investering levert nuttige fietsdata op, die als open data wordt beschikbaar gesteld. Hiermee kunnen overheden, zowel regionaal als lokaal, hun fietsbeleid meer onderbouwen en in de toekomst nog meer gerichte keuzes maken om fietsroutes te verbeteren.

De locatiebepaling is gebeurd door AWV en afgestemd met de mobiliteitsbegeleiders van het departement MOW, de provincies, het Fietsberaad Vlaanderen en de VVSG. De betrokken gemeentebesturen zijn van de locatiekeuze op de hoogte gebracht.

“De Vlaamse Regering heeft het investeringsbudget voor de fiets fors opgetrokken. Dit jaar zullen we voor 110 miljoen euro aan nieuwe fietsinvesteringen vastleggen. Het investeringsbeleid moet zo gericht mogelijk werken en fietstelpunten zijn nuttig om het beleid mee uit te stippelen. Ook de fietsers zelf kunnen dankzij de palen zien hoeveel andere fietsers er op hun traject rijden,” zegt minister Weyts.

Auteurs: