Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dossier Stadsvaart Brugge krijgt eindelijk vorm

Dossier Stadsvaart Brugge krijgt eindelijk vorm

Nieuws
08/08/2017

Van de vijf alternatieven voor het sluizencomplex aan de Dampoort krijgt nu één ervan een duidelijke voorkeur: een nieuwe sluis iets meer naar het noorden. Dat zegt Vlaams minister van mobiliteit Ben Weyts aan Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens uit Izegem. Maar over eventuele onteigeningen is nog niets duidelijk.

Ook voor de ophaalbrug in Steenbrugge ligt nu een alternatief op tafel: een vaste hoge brug iets verderop al dan niet met een aparte fietsinfrastructuur. Het zal allemaal veel geld en moeite kosten, maar het wegwerken van de knelpunten zal een grote impact hebben op de binnenscheepvaart.

Schipdonkkanaal

Uit een studie blijkt dat er tegen 2035 drie keer zoveel schepen zullen varen op de vaarweg en dat er vijf keer meer volume zal kunnen vervoerd worden. Wanneer de beslissing valt, blijft er ook van het scenario van het Schipdonkkanaal weinig over. Dan wordt resoluut voor de Stadsvaart gekozen.

Kruispoort

Maar terwijl er eindelijk schot in de zaak komt, is het wel weer wachten op een noodbrug aan de Kruispoort. Die was voor september gepland, maar de werken zijn uitgesteld. De ontwerpen laten op zich wachten. Waterwegen en Zeekanaal mikt nu op de plaatsing tegen het einde van het jaar.

Auteurs: 
Stefaan Six