Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

"Domme quote" Demir zet kwaad bloed

"Domme quote" Demir zet kwaad bloed

Nieuws
05/04/2020

Demir zegt bezorgd te zijn om de toeristische sector. Ze vreest dat de sector de laatste zal zijn die kan heropstarten. Volgens een inschatting van Toerisme Vlaanderen zou de coronacrisis zorgen voor een omzetverlies van anderhalf miljard euro per maand. Demir lanceert daarom de oproep voor een waardebon voor de tweedeverblijvers. "De tweedeverblijvers zullen de eerste toeristen zijn na de crisis. We gaan hen nodig hebben. Geef hen daarom een waardebon voor de lokale economie. Dat kan de toeristische relance vooruit helpen".

Kustburgemeesters reageren 

Met die uitspraak gooit ze volgens burgemeester en Vlaams parlementslid Steve Vandenberghe enkel olie op het vuur. "Ik ben bijzonder boos. Wij worden overrompeld met vragen van tweedeverblijvers, maar we hielden één lijn aan met alle kustburgemeesters. Ook de samenwerking met de gouverneur is uitstekend. Met die ene domme quote zet de minister al ons werk op de helling. Het is gewoon van de pot gerukt." De Bredense burgemeester benadrukt ook dat de gezondheid en de veiligheid van de mensen tijdens de crisis voorop moeten staan. "Het kusttoerisme is voor mij ook belangrijk. Iedereen is met open armen welkom, eens de crisis voorbij is. Nu zijn dergelijke dwaze uitspraken niet aan de orde."

Ook Bart Tommelein vindt dat de gezondheid van de mensen momenteel centraal moet staan. "We nemen nu dringende crisismaatregelen voor zieken, ouderen, werklozen en personeel", tweet de burgemeester van Oostende. De heropbouw van het kusttoerisme en de kusthoreca zal pas in een volgend stadium aan de orde zijn. "Daar zal geld voor nodig zijn. Nu al individuele compensaties suggereren is niet wijs."

Ook de burgemeester van Koksijde, Marc Vanden Bussche (Open Vld), reageert op de uitspraak van minister Demir. “De timing van de minister is zeer ongelukkig. Nu is het niet de moment om aan Sinterklaaspolitiek te doen en ad hoc beslissingen te nemen.Er moeten onderbouwde beslissingen genomen worden, mét de nodige visie. Onze grootste zorg gaat naar onze inwoners die thuis gekluisterd zitten. Naar onze senioren die afgesloten zitten van hun geliefden. Naar de mensen in de zorg en iedereen die momenteel risico’s ondergaat om de boel draaiende te houden. Wat betreft de steunmaatregelen zullen we ons vooral richten naar onze horeca zaken en kleinhandel die momenteel de zwaarste klappen krijgt. Laat ons het hoofd koel houden en ons niet laten opjagen door een minderheid aan tweede residenten noch door minister Zuhal Demir”, reageert Burgemeester Marc Vanden Bussche.

Burgemeester van De Panne, Bram Degrieck (Het Plan-b), laat ook van zich horen in een open brief aan Zuhal Demir. Daarin zegt hij dat deze discussie nu niet gevoerd dient te worden. "Elk van de kustgemeenten is momenteel bijzonder bezorgd om de verstrekkende economische gevolgen voor de toeristische sector en het lokaal handelsapparaat.  Het is duidelijk dat dit een pak energie en middelen zal vergen, maar er zijn momenteel andere katjes te geselen", aldus Degrieck. 

 

"Geen verstandige reactie"

"Als burgemeester Vandenberghe meent dat ik voor het einde van de crisis mensen naar zee wil lokken, moet hij het voorstel nog eens lezen. Hysterisch reageren en een voorstel voor de heropleving van de eigen toeristische sector ‘dom’ noemen is -laat ons zeggen- niet verstandig", reageert minister Demir op de uitspraak van burgemeester Vandenberghe. 

Overigens is het idee van de waardebon niet nieuw. Knokke-Heist kondigde eind maart al aan dat de gemeente tweedeverblijvers een cadeaubon van 200 euro zou schenken om later te gebruiken bij de lokale handelaars en horeca. De kustgemeente maakt daar 4 miljoen euro voor vrij.

Reacties op social media

 

Auteurs: 
Belga