Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Domein Raversyde toont unieke collectie op Erfgoeddag

Domein Raversyde toont unieke collectie op Erfgoeddag

Nieuws
24/04/2015

De Provincie West-Vlaanderen kreeg vorig jaar een unieke schenking van bijna 3.000 stukken uit de Eerste, maar vooral Tweede Wereldoorlog, van de verzamelaar. Het provinciedomein plant de komende jaren nog een grote tentoonstelling van de schenking.

André Hast maakte als kleine jongen de Duitse bezetting in Brugge mee. Hij was zo onder de indruk dat hij meteen na de bevrijding stukken begon te verzamelen. Het was het begin van een levenswerk. Uiteindelijk verzamelde de Bruggeling, die in 2009 stierf, 3.000 items, vooral uit WOII.

"Het gaat om een unieke collectie", zegt coördinator Mathieu de Meyer. "We hebben zelf 10.000 stukken, maar dan voornamelijk over de oorlog aan de kust. Met deze collectie kunnen we nu een mooi historisch overzicht maken, van kostuums van alle troepen, tot zelfs zeep gemaakt van menselijk vet." Het was de wens van André dat zijn verzameling ooit aan het grote publiek zou worden getoond met als doel de wreedheden van de oorlog nooit te vergeten.

Voorlopig krijgen bezoekers van Raversyde een stevig voorsmaakje van de collectie. Later, waarschijnlijk in 2017, zal er een tijdelijke tentoonstelling komen van de hele collectie.