Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dokters van de wereld nu ook actief in Brugge

Dokters van de wereld nu ook actief in Brugge

Nieuws
21/06/2019

Die bevindt zich in het inloophuis 't Sas.  Elke vrijdagvoormiddag kunnen de meest kwetsbaren op consultatie bij een arts of verpleegkundige.  De patiënten die in Brugge langskomen zijn over het algemeen ‘gewone’ Belgen met de Belgische nationaliteit, dakloos, mannelijk en van middelbare leeftijd.

Niet in orde met mutualiteit

"Binnen ons inloophuis ’t Sas merken we bij bepaalde bezoekers heel wat medische problemen, zowel fysiek als psychisch.” vertelt ’t SAS-voorzitter Pablo Annys. “De toegang tot de nodige medische zorg is voor hen niet altijd vanzelfsprekend omwille financiële problemen, het niet aangesloten zijn bij een mutualiteit of door mentale problemen. Vanuit die observatie werd besloten we een medische permanentie te organiseren in samenwerking met Dokters van de Wereld.”

De consultaties vinden plaats in een kabinet dat is ingericht met een onderzoekstafel, een bureau en een kleine apotheek met basismedicatie. Als de gezondheid van de cliënt opnieuw stabiel is, zorgen sociale assistenten van het OCMW en het inloophuis ervoor dat hun mogelijke administratieve problemen worden aangepakt.  De pathologieën variëren van tandproblemen, verslavingsproblematieken, chronische ziekten zoals diabetes of huidaandoeningen.”

Opstap naar reguliere gezondheidszorg

“Met de hulp van Dokters van de Wereld wil het inloophuis een opstap zijn naar de reguliere gezondheidszorg. We streven er samen naar om de meest kwetsbaren aansluiting te doen vinden bij de mutualiteit of bij een vaste huisarts. Het is dus voor alle duidelijkheid niet de bedoeling om een alternatief circuit te creëren, waar mensen die wel de toegang tot medische zorgen hebben, in terecht komen.” zeggen voorzitter Annys & Alexis Andries van Dokters van de Wereld.

In Vlaanderen heeft Dokters van de Wereld al zorgcentra of antenneposten in Oostende, Zeebrugge & Antwerpen.

Auteurs: