Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dit zijn de 'zwarte punten' in West-Vlaanderen

Dit zijn de 'zwarte punten' in West-Vlaanderen

Nieuws
21/02/2018

Maandag was er nog een dodelijk ongeval op een dergelijk punt in het Oost-Vlaamse Oostakker. Toen kwam een tienermeisje om het leven. Volgens Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA)blijven er van de historische lijst met zwarte punten nog 22 over, waarvan er momenteel vijf worden heraangelegd. Om de resterende punten aan te pakken was al 50 miljoen euro ingeschreven, maar om het sneller te laten gaan wordt nog eens 20 miljoen extra uitgetrokken.

Ook in West-Vlaanderen zijn er nog zwarte verkeerspunten. Dit zijn ze:

​Ringlaan in Deerlijk: werken in uitvoering

Het gaat om een lichtengeregeld kruispunt dat wordt uitgerust met de nodige afslagstroken en conflictvrij wordt gemaakt. De nodige innames om het kruispunt wat breder te maken zijn gerealiseerd.  Wat verderop, aan het volgende kruispunt met de Marquettestraat is een fietsersbrug in aanleg die de ongelijkgrondse oversteek van de N36 vormt.

De kostprijs van deze ingreep wordt geraamd op 600.000 euro.

Natiënlaan in Knokke-Heist, kruispunt met N49 - Kalvekeetdijk: aanbesteding

Het huidige lichtengeregelde kruispunt van de N49 Natiënlaan met de Kalvekeetdijk wordt omgevormd tot een tweestrooksrotonde met een ongelijkgrondse kruising voor langzaam verkeer (fietsers en voetgangers) en krijgt aansluitende dubbelrichtingsfietspaden. De riolering wordt binnen het volledige projectgebied aangepast en vernieuwd waar nodig. Waar dit nog niet het geval was wordt een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd.

De onteigeningsprocedure en de omgevingsvergunningaanvraag heeft hier langer geduurd dan voorzien. De voorbereidende nutswerken zijn momenteel bezig. Momenteel loopt de gunningsfase voor de eigenlijke werken. Normaal gezien zouden de eigenlijke werken kunnen starten na het bouwverlof.

Geraamde kostprijs: +/- 6 miljoen euro

Roeselarebaan in Lichtervelde: aanbesteding

Het gaat hier om twee vlak bij elkaar gelegen kruispunten: N32-N35 en N32-N370. Beide kruispunten worden lichtengeregeld.  In het nieuwe concept zijn er vrijliggende fietspaden en twee lichtengeregelde kruispunten vlak na mekaar die daarom ook op mekaar afgestemd worden om de doorstroming niet te belasten. Ondertussen werden echter ook rioleringswerken gekoppeld aan die herinrichting van de N32 en zal de weg gelegen tussen die twee kruispunten dus volledig vernieuwd worden inclusief nieuwe rioleringen. De bouwheer is nu Aquafin.
Deze werken zullen nog dit najaar worden aanbesteed. In de loop van 2019 zullen de werken starten. 

Geraamde kostprijs: 1 miljoen euro

Kezelberg - N32d Ieperstraat in Wevelgem: ontwerpfase

Het gaat om een voorrangsgeregeld kruispunt dat moet omgevormd worden tot een verkeerslichtengeregeld kruispunt. Daarom moet het kruispunt wat breder worden gemaakt, waarvoor er beperkte innames moeten gebeuren. Het bleek echter heel moeilijk om de juiste eigendomsgrenzen vast te stellen, waardoor de opmaak van de onteigeningsplannen achterbleef. Omdat de innames nog niet verwezenlijkt zijn, is het moeilijk om de uitvoeringsdatum te geven.

De geraamde kostprijs bedraagt 850.000 euro

Auteurs: