Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dit was 2017 in Zwevegem

Dit was 2017 in Zwevegem

Nieuws
18/12/2017

Zwevegem neemt afscheid van Ferre

Midden maart wordt Zwevegem opgeschrikt door de dood van Ferre, een jongen van 8. Hij wordt aangetroffen bij hem thuis. Het parket spreekt van een verdacht overlijden en gaat uit van een misdrijf. De moeder van het achtjarig jongetje dat in verdachte omstandigheden om het leven kwam in Zwevegem, wordt opgepakt. Mogelijk heeft het kind ether gedronken of gesnoven, of is het hem toegediend. Ann V., die alleen met haar kind samenwoonde, werd meegenomen voor verhoor en aangehouden door de onderzoeksrechter. De school van de jongen richt een rouwhoekje in voor de klasgenootjes van Ferre

(Lees verder onder de foto)

 

Onderzoek naar illegaal dumpen van asbest

In mei van dit jaar wordt een onderzoek ingesteld naar een Zwevegemse asbestruimer omdat hij illegaal asbest dumpte.  Enkele van de ex-medewerkers beweren dat de zaakvoerder illegaal asbest heeft gedumpt, onder meer in een loods in Sint-Eloois-Vijve en een container op een parking in Harelbeke.

Nieuwe woonzone en zwembad krijgen stilaan vorm

Op een boogscheut van het centrum van Zwevegem komen er 100 nieuwe woningen en appartementen. De gemeente ziet het aantal inwoners alsmaar toenemen en heeft nood aan nieuwe woningen. De intercommunale Leidedal is vandaag gestart met de infrastructuurwerken en ontwikkelt het terrein van 4 hectare. Er komt een mix van verschillende woningen.

Volgende zomer gaat in Zwevegem het nieuwe zwembad open. Die werken zitten goed op schema. Van de zomer is de eerste steen gelegd. Zwevegem heeft nood aan een nieuw zwembad. De vergunning voor het huidige verviel namelijk deze zomer, maar die is nu tijdelijk verlengd tot het nieuwe bad er staat.

Onvrede bij politiezone Mira

Bij de politiezone MIRA sluipt er onvrede in het korps. Agenten klagen onder meer over gebrek aan communicatie, personeel en goeie infrastructuur. De vakbonden dringen aan op overleg met de leiding van de politiezone. De oplossing volgt een paar weken later: er is de belofte voor 12 extra inspecteurs, en betere interne communicatie.

Kiesstrijd tussen Spincemaillie en Doutreluinge

Marc Doutreluinge, de huidige burgemeester van Zwevegem, zal zich bij de komende verkiezingen opnieuw kandidaat stellen. Dat maakte hij begin dit jaar al bekend op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Provincieraadsvoorzitster Eliane Spincemaillie wil in 2018 dan weer de eerste vrouwelijke burgemeester van Zwevegem worden. Ze trekt in haar gemeente de lijst van CD&V voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Zwevegem neemt N8 over

De gemeente Zwevegem krijgt dit jaar een stuk van de gewestweg N8 in handen, na jaren van onderhandelingen. De Vlaamse regering heeft dit goedgekeurd. Bedoeling is dat de gemeente nu korter op de bal kan springen om de weg bijvoorbeeld veiliger te maken.

Zwevegemse bedrijven werken aan de toekomst

Staaldraadbedrijf Bekaert uit Zwevegem investeert de komende vijf jaar 100 miljoen euro in India. De investering zal onder meer aangewend worden om de productiecapaciteit in de Indiase vestigingen te verhogen.

Het Amerikaanse investeringsfonds The Carlyle Group neemt hekwerkspecialist Betafence over. En daardoor verhuist de hoofdzetel van Gent naar Londen. Maar de productie van de klassieke Betafence-afrastering blijft in Zwevegem, waar zo'n 200 mensen tewerkgesteld zijn.

Nieuwe stek voor de kunstacademie

De Kunstacademie van Zwevegem krijgt een nieuwe, centrale thuis in het huidige OC De Brug. Volgens onderwijsschepen Johan Rollez is gekozen voor een combinatie van nieuwbouw en de nodige verbeteringen aan de huidige infrastructuur. Met de beslissing komt het gemeentebestuur tegemoet aan de angst binnen de academie. Die dreigde haar erkenning te verliezen als er geen oplossing kwam.

Wat brengt de toekomst voor het Kanaal Bossuit-Kortrijk?

Het dossier van het Kanaal Bossuit-Kortrijk ligt sinds dit jaar weer op tafel. De Vlaamse Regering wil dat er tegen eind 2018 duidelijkheid is over de toekomst van het kanaal. Grofweg liggen er twee opties op tafel. Ofwel wordt het huidige, smalle, kanaal in Kortrijk verbreed. Ofwel wordt er een nieuw stuk kanaal gegraven, dat grofweg de huidige Ring rond Kortrijk volgt. Begin volgend jaar start waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV alvast met de aanleg van een nieuw jaagpad langs het kanaal Bossuit-Kortrijk.

Zorggroepen gaan fuseren

Vzw Groep Ubuntu uit Zwevegem en den Achtkanter uit Kortrijk gaan fuseren. De twee organisaties voor mensen met een beperking willen die fusie rond hebben tegen eind volgend jaar. Ze willen mekaar versterken door elkaars ervaringen en kennis uit te wisselen.

 

Ook dit was Zwevegem in 2017

 

Nieuwsjaaroverzicht op Kerstmis

2017 was een opmerkelijk jaar in West-Vlaanderen. Het jaar waarin boeren wekenlang kampten met een ongeziene droogte. Het jaar van heel wat dierenleed, blootgelegd door Animal Rights. Het jaar van brutaal afscheid nemen van al teveel mensen zoals Sofie Muylle, Ann-Laure Decadt of Mailys Descamps en haar grootouders.

2017 was vooral ook het jaar waarin heel wat West-Vlamingen op straat kwamen. Solidariteit of engagement bestaan nog, meer dan ooit, lijkt het wel. Om hun steun te betuigen mensen die plots uit het leven verdwenen. Maar ook voor Priester Luk uit Zedelgem, of om spullen in te zamelen voor de bewoners van De Sterre, die hun hebben en houden verloren na een brand. Of om te protesteren, tegen het jobverlies bij Bombardier of tegen de schoolhervorming in Roeselare,…

“2017, het liet ons niet koud” is de titel van het West-Vlaams jaaroverzicht. Herbekijk het hier.

    Auteurs: 
    Redactie