Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dit was 2017 in Zonnebeke

Dit was 2017 in Zonnebeke

Nieuws
18/12/2017

Druk herdenkingsjaar

Hoeft het gezegd, 2017 was voor Zonnebeke en zijn deelgemeenten een druk herdenkingsjaar. Alle nationaliteiten die meevochten in de Slag om Passendale herdenken die pijnlijke bladzijde in de geschiedenis. Op 31 juli bijten de Britten de spits af. Er is een plechtigheid op Tyne Cot, in aanwezigheid van de Britse prins Charles, prins William en Kate. De Australiërs houden een nachtelijke herdenkingswandeling en een "dawn service" op Buttes New British Cemetery. Op 12 oktober zijn de Nieuw-Zeelanders aan de beurt. Zij herdenken de zwartste dag uit hun militaire geschiedenis met een herdenkingsplechtigheid op de begraafplaats Tyne Cot. De Canadezen zijn als laatste aan de beurt. Honderden mensen volgen in een indrukwekkende fakkeltocht het traject van de Canadese soldaten van toen.

Midden oktober verlichten meer dan 7000 mensen de graven van Tyne Cot Cemetery. Ze deden dit in het kader van 'Silent City Meets Living City'. Ook een project om de Slag bij Passendale te herdenken. 

Nog in Zonnebeke is het Memorial Museum  vernieuwd en wordt er een dugout uit de eerste wereldoorlog blootgelegd. Vlaams Minister-president  Bourgeois komt hem bezoeken.

(Lees verder onder de foto)

 

Windmolens

De plannen van bouwbedrijf Jonckvansteen om twee windmolens te plaatsen op zijn terrein in Passendale, lokken heel wat protest uit. In oktober beslist de provincie dan ook om niet in te gaan op de vraag van het ingenieursbureau Tractebel Engie om de twee windmolens te plaatsen. Jonckvansteen tekent beroep aan bij de Vlaamse regering.

Gemeenteraadsverkiezingen 2018

In Zonnebeke trekken Open VLD, onafhankelijken en CD&V als een kartel naar de Zonnebeekse kiezer in 2018. En het blijft rommelen in de Zonnebeekse N-VA-afdeling. Schepen Marie Debucquoy dient in oktober ontslag in. Uit een grote bevraging bij de bevolking blijkt dat de Zonnebekenaars van hun gemeente houden

Ook dit was Zonnebeke in 2017

 

Nieuwsjaaroverzicht op Kerstmis

2017 was een opmerkelijk jaar in West-Vlaanderen. Het jaar waarin boeren wekenlang kampten met een ongeziene droogte. Het jaar van heel wat dierenleed, blootgelegd door Animal Rights. Het jaar van brutaal afscheid nemen van al teveel mensen zoals Sofie Muylle, Ann-Laure Decadt of Mailys Descamps en haar grootouders.

2017 was vooral ook het jaar waarin heel wat West-Vlamingen op straat kwamen. Solidariteit of engagement bestaan nog, meer dan ooit, lijkt het wel. Om hun steun te betuigen mensen die plots uit het leven verdwenen. Maar ook voor Priester Luk uit Zedelgem, of om spullen in te zamelen voor de bewoners van De Sterre, die hun hebben en houden verloren na een brand. Of om te protesteren, tegen het jobverlies bij Bombardier of tegen de schoolhervorming in Roeselare,…

“2017, het liet ons niet koud” is de titel van het West-Vlaams jaaroverzicht. Herbekijk het hier.

    Auteurs: 
    Redactie