Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Dit was 2017 in Wingene

Dit was 2017 in Wingene

Nieuws
18/12/2017

In de ban van de Kasteelmoord

Wingene en buurgemeenten blijven in de ban van de Kasteelmoord. De kamer van inbeschuldigingstelling in Gent beslist op 20 januari dat de Kasteelmoord voor de correctionele rechtbank moet komen, en niet voor assisen. Beroepsrechters en niet een volksjury zullen zich dus buigen over de schuld van dokter André Gyselbrecht, Pierre Serry en twee Nederlandse verdachten. Zoon Peter wordt buiten vervolging gesteld. De advocaten bakkeleien wel vrolijk verder, o.a. over de vraag of het procesluik over vermeend kindermisbruik van Stijn Saelens met zijn jongste minderjarige dochter in juli 2011, achter gesloten deuren of in alle openbaarheid moet worden gevoerd.

Vele Ruiseledenaren blijven ondertussen in de onschuld van dokter Gyselbrecht geloven, maar op 2 mei worden zij ruw wakkergeschud. André Gyselbrecht bekent dat hij opdracht gaf om Stijn Saelens te doden, niet alleen om hem een lesje te leren. Het doet de steun die hij in Ruiselede geniet, nauwelijks afnemen.

Het proces blijft ondertussen voortkabbelen. In oktober dienen de advocaten een wrakingsverzoek in tegen de drie rechters, maar als het Hof van Beroep in Gent beslist dat zij toch op post mogen blijven, gaat het proces op 18 december verder.

Een overzicht van alle nieuwsreportages over de kasteelmoord, vind je in ons uitgebreide nieuwsdossier.

Luk Brutin aan de deur

Steun van de bevolking is er ook voor priester Luk Brutin in Zwevezele. Hij wordt aan de deur gezet door het bisdom Brugge. Bisschop Lode Aerts heeft het niet zo begrepen op zijn moderne aanpak. Twee protestmarsen en een petitie van 1500 handtekeningen kunnen Aerts niet op andere gedachten brengen. Brutin wil nu in het Vaticaan zijn gelijk halen.

Bekijk hier alle berichtgeving over pastoor Luk Brutin.

 

Grote infrastructuurwerken

Jurgen Mestdagh volgt op 1 oktober Chris De Meulemeester op als gemeentesecretaris. Hij kan goedkeurend toekijken op een aantal grote infrastructuurwerken. In Sint-Jan en Wildenburg worden nieuwe schoolgebouwen opgetrokken, Flandria is een nieuw bedrijventerrein, en de wateroverlast wordt aangepakt met een vijfpuntenplan. De nieuwe secretaris kan ook aanschuiven bij de fusiegesprekken tussen Wingene, Meulebeke en Pittem. Samenwerken, graag, als het maar niet met Tielt moet gebeuren.

Kippenbedrijf in opspraak

Animals Right slaat ook in Wingene toe. Bij een kippenbedrijf worden beelden gedraaid, die erop zouden wijzen dat dat er gesold wordt met het welzijn van de kippen. Maar de eigenaren claimen dat ze met alle regelgeving in orde is, en krijgen gelijk van Vlaams minister voor dierenwelzijn Ben Weyts. “Dat is nu eenmaal industriële landbouw, de verantwoordelijkheid ligt ook bij de consument.”

En in 2018....

De schuldgraad in Wingene daalde naar 741,51 euro per inwoner, een pak lager dan het Vlaamse gemiddelde van 1519 euro. En dus is budgettair wel wat mogelijk. Ruim 13 miljoen euro voor de werken in Wildenburg, en de dorpskernvernieuwing van Sint-Jan. De gemeente zal ook samen met de provincie verder investeren in bescherming tegen wateroverlast, met nieuwe bufferbekkens tussen de Ruiseledesteenweg en de Hoogweg, en langs de Willemstraat.

Bekijk hier alle berichtgeving over kippenbedrijf Pyfferoen

En ook nog dit

 

Nieuwsjaaroverzicht op Kerstmis

2017 was een opmerkelijk jaar in West-Vlaanderen. Het jaar waarin boeren wekenlang kampten met een ongeziene droogte. Het jaar van heel wat dierenleed, blootgelegd door Animal Rights. Het jaar van brutaal afscheid nemen van al teveel mensen zoals Sofie Muylle, Ann-Laure Decadt of Mailys Descamps en haar grootouders.

2017 was vooral ook het jaar waarin heel wat West-Vlamingen op straat kwamen. Solidariteit of engagement bestaan nog, meer dan ooit, lijkt het wel. Om hun steun te betuigen mensen die plots uit het leven verdwenen. Maar ook voor Priester Luk uit Zedelgem, of om spullen in te zamelen voor de bewoners van De Sterre, die hun hebben en houden verloren na een brand. Of om te protesteren, tegen het jobverlies bij Bombardier of tegen de schoolhervorming in Roeselare,…

“2017, het liet ons niet koud” is de titel van het West-Vlaams jaaroverzicht. Herbekijk het hier.

    Auteurs: 
    Redactie